Mood Reader Book Tag

Nå har det vært så mye alvor her at jeg må spe på med litt lettbeint moro. I den siste Books Unbound-episoden jeg har hørt svarer Ariel og Rayleen på spørsmål fra en såkalt Book Tag, og det fikk jeg også lyst til å gjøre.

Originalen kommer fra Slanted Spines på YouTube, mens Ariel fant den hos A Book Olive.

Og siden jeg er i gang på norsk kan jeg like gjerne oversette spørsmålene (men du finner originalene nederst i innlegget):

1. Anser du deg selv som en humørleser?

Absolutt. Jeg begynner på bøker jeg vet jeg egentlig har lyst til å lese og legger dem fra meg fordi de ikke er det jeg har lyst til å lese NÅ. Ikke minst får jeg plutselige behov for å gjenlese bøker, og det er i alle høyeste grad humørstyrt.

2. Lager du leselister, og holder du deg til dem?

Lager dem, ja, holder meg til dem, nei. Det vil si, jeg har vel i stor grad sluttet å lage dem siden jeg VET de ikke blir fulgt.

3. Påvirker bøker følelsene dine? Blir humøret ditt endret av boka du leser?

Egentlig ikke, tror jeg. Jeg kan jo bli trist av en bok, eller sint, eller glad, MENS jeg leser den, men det er sjelden det varer noe særlig ut over siste side lest.

4. Når du er trist, hva leser du? (Eller leser du ikke når du er trist?)

Når jeg er trist – eller syk – leser jeg gamle favoritter som jeg VET kommer til å være bra. Dragonsong, Dragonsinger og Dragondrums av Anne McCaffrey har vært de «trøstebøkene» jeg har grepet til oftest de siste årene, men både Anne-bøkene til Lucy Maud Montgomery, Rosemary Sutcliffs The Chronicles of Robin Hood og Ben Aaronovitchs Rivers of London-serie står på lista. Har jeg uflaks ryker jeg på gjenlesing av Patrick O’Brian, da er de neste tre månedenes lesing slukt.

5. Bruker du vanligvis bøker til å drømme deg bort, å lære eller å vurdere kritisk?

Jeg pleide nok å bruke dem til å drømme meg bort mer, men har alltid brukt bøker til å lære. Jeg pleide å si at all historie jeg kan har jeg lært av romaner, men det var før jeg begynte å lese noe særlig sakprosa. Fortsatt er det vel sånn at (nesten) all historie jeg kan har jeg lært fra bøker.

6. Fortell om en bok som har fått deg til å le høyt.

Jeg har følelsen av at dette skjedde oftere før? Jeg griner minst like ofte av bøker nå som før, men det er sjeldnere jeg ler høyt. Bøker selges stadig inn som «hysterisk morsomme» uten at jeg engang så mye som trekker på smilebåndet (sist opplevd med Seks fot under og delvis Hør her’a). Jeg har ledd oppgitt av en del av 22. juli-bøkene, når utenforståendes håndtering av situasjonen har blitt tragikomisk, men jeg tror kanskje sist jeg lo av en skjønnlitterær fortelling det var meningen jeg skulle le av var når jeg lest en drøss Scotland Street-bøker av Alexander McCall Smith på rappen i fjor.

7. Fortell om en bok som har fått deg til å gråte, eller i hvert fall beveget deg.

Alle. Neida. Men jeg tror ikke jeg har berget gjennom en eneste av 22. juli-bøkene uten å felle ekte tårer. Og senest i forgårs hadde jeg problemer med å lese høyt for åtteåringen når vi kom til kapittelet «Ein pappa ropar» i Keeperen og havet av Maria Parr. Siden jeg hadde lest boka før visste jeg at det kom til å bli problemer, så jeg sa fra på forhånd. Jeg må ikke tenke for hardt på handlingen mens jeg skriver nå, for ellers begynner jeg å grine igjen…

8. Fortell om en bok du ikke helt vet hva du skal mene om.

Vel. Jeg har nettopp – endelig – fått lest Hør her’a. Og… nei, jeg vet ikke. Jeg hadde definitivt håpet å like den bedre og jeg er ikke sikker på om jeg klarer å sette fingeren på hva det var som gjorde at jeg ikke lot meg fenge, men jeg skal prøve. Jeg burde få blogget om den i løpet av uka, før samlesingen er over. VI får se.

9. Er det større sjanse for at du leser når sola skinner eller når det er overskyet?

Det er egentlig ett fett. Jeg er ikke voldsomt glad i sol, så er det strålende sol kan du gjerne finne meg innendørs i skyggen med en bok (gjerne med gjennomtrekk og vifte på dersom temperaturen bikker noen-og-tyve). Og om det regner er det jo like lurt å sitte i godstolen med en bok, eller?

10. Lager du stemning når du skal lese? For eksempel setter på musikk og/eller tenner lys/duftlys?

Nei. Jeg klarer ikke duftlys, har funnet ut at levende lys er bortkastet CO2-kvote for min del og foretrekker stillhet når jeg leser.

11. Kan du hoppe fra bok til bok, eller trenger du hvileskjær mellom dem?

Det kommer veldig an på. Vanligvis leser jeg to-tre bøker aktivt, en «tyngre» og en «lettere» og hopper mellom dem ut fra hvor sliten jeg er. En sjelden gang treffer en bok hardt på en sånn måte at det er vanskelig å plukke opp noe annet etter å ha lukket den, da må jeg ta en pause på en dag eller to, men vanligvis får jeg bare behov for enten mer av hva det nå var (22. juli i år, tydeligvis) eller noe helt annet, som etter Freshwater her før sommeren.

Originalspørsmålene på engelsk:
1. Do you consider yourself a mood reader?
2. Do you set TBR lists and do you stick to them?
3. Do books affect you emotionally? Does the mood of a book rub off on you?
4. When you’re feeling sad, what do you read? (Or do you not read when sad?)
5. Most often, do you use reading to escape, to learn, or to critically reflect?
6. What is a book that made you laugh out loud?
7. What is a book that has made you cry? Or, if you don’t cry, one that really moved you?
8. What is a book that you didn’t even know how you felt about?
9. Are you more likely to read on a sunny day or a cloudy day?
10. Do you usually “set the mood” when you read? Music, lights, smells, etc?
11. Can you leap from book to book or do you need buffer time between them?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.