Podcast, boksalg og bokpriser

Som jeg nevnte i innlegget om On a Sunbeam har jeg fortsatt å høre på podcasten Books Unbound. Jeg har også hørt en del episoder av podcasten Pengesnakk (som nevnt i innlegget om boka med samme navn). Jeg har altså blitt en sånn person som hører på podcasts. Så nå tenkte jeg det hadde vært greit med en liten oppdatering på hvilke andre jeg har testet og hva jeg synes. Det er bare et par som er litteraturrelatert, så når du har lest om de to kan du hoppe ned for å lese et hjertesukk om boksalg og bokpriser om du vil.

Boksnakk: Jeg har fulgt både @readygoread og @leseverden på Instagram en stund, så det var naturlig å sjekke ut podcasten Boksnakk når de lanserte den. Så langt synes jeg den er veldig bra. Formatet er relativt likt Books Unbound sitt, Marte og Malin snakker om bøker og bokbransjen, bøker de har lest og bøker de gleder seg til. De har tydeligere tema for hver episode enn Books Unbound, og jeg har hittil hoppet over episoden om krim (som jeg knapt leser) og Mammutsalget (siden jeg helst ikke ville oppdage noen bøker jeg «bare må ha»), men har hørt alle de andre som har kommet ut så langt. Den siste handlet om «mai-salget» og fastprisavtalen og var spesielt interessant synes jeg. Jeg kjente greit til prinsippene i avtalen fra før, men fikk noen nye synsvinkler å tenke på og litt mer konkrete detaljer rundt datoer og tidslinjer, så det var kult.

Reading Women: Jeg har hørt et par episoder, og kommer nok til å høre flere, men denne podcasten krever et høyere konsentrasjonsnivå, og går ganske i dybden på temaet det snakkes om, så det føles nesten som en forelesning jeg burde ha forberedt meg til. Nesten. Som sagt, jeg kommer nok til å høre flere, så ikke la deg skremme helt.

Love to Sew: En passe lavterskel podcast, men om å sy klær snarere enn om å lese bøker. Helen og Caroline har hyppige gjester og tar opp alt fra nybegynnertema til detaljsnakk om type stoff og hvordan søm som hobby hører hjemme i det store bildet, sosialt og miljøvernmessig. Et stort pluss er at de gjør sitt beste for å være inkluderende, og har fokus både på kroppspositivitet og på ting som Black Lives Matter og kjønnsmangfold innen sitt fagområde. Jeg har hørt kanskje 20 episoder og det er nesten 200 å ta av, så her går jeg ikke tom på en stund.

Forbrukerpodden: Handler også om personlig økonomi, men tar utgangspunkt mer i bærekraft og miljøvern. Her har jeg også hørt meg gjennom en del episoder på rappen, og kommer sikkert til å høre flere, særlig der hvor det er interessante gjester.

Spinning Plates with Sophie Ellis-Bextor: Jeg har bare hørt en episode, og det var fordi Jack Monroe var gjest. Men den episoden var veldig bra, så jeg har beholdt podcasten i abonnementslista.

Friends of Dorothy: Verter for denne er drag-dronningene Candy Warhol and Kiki St Clair. Her har jeg også bare hørt en episode, den der Mara Wilson var gjest, men også denne ga mersmak og ligger derfor i abonnementslista.

Our Opinions are Correct: Jeg har hørt et par episoder, blant annet en om virus, både ekte og oppdiktede. Denne liker jeg for måten de blander litteratur – og da spesifikt sci-fi – inn i diskusjoner om temaer som treffer oss i hverdagen (eller omvendt?).

Gender Reveal: Superinteressante intervjuer med transfolk. Så langt har jeg hørt flest episoder med forfattere og får en stadig lenger tbr-liste.

Trans Norge: Driftes av PKI og er en relativt ny podcast (20 episoder så langt). Den ene episoden jeg har hørt, der podcastvert Luca Dalen Espseth prater med Miriam Aurora Hammeren Pedersen om interseksjonell feminisme var spot on, så her blir det mer lytting framover.

Out to Lunch: Jeg elsker Jay Rayners restaurantanmeldelser. Av podcasten har jeg hørt en og en halv episode, jeg begynte med den der Tim Minchin er gjest, siden jeg også er Minchin-fan. Passe småpratete om alle mulige tema i tillegg til mat, selvsagt.

Jeg har også hørt starten på tilfeldige episoder på noen flere podcaster og ikke likt det jeg hørte, avsluttet og avabonnert, men nå husker jeg ikke hvilke. Jeg må bli bedre til å notere, rett og slett. Men, ok, jeg liker jo bedre å drive med framsnakking enn slakt, så kanskje det er like greit.

Overskriften på dette innlegget lover at jeg skal si noe om boksalg og bokpriser, men jeg har egentlig bare et lite hjertesukk å komme med. Jeg kjøper mye bøker (surprise!), også nye norske bøker. Sistnevnte er ikke billige, men det er greit, det står vel i stil med lønnsnivået i landet, og jeg tjener mer en greit nok, så jeg skal ikke klage (så mye). Men jeg har jo ikke lyst til å betale noe mer enn jeg må, jeg heller. Jeg bruker biblioteket når det passer seg sånn. Men det gjør jo «alle» andre også. Eller litt for mange i alle fall. Nå er det for eksempel to norske romaner fra 2020 jeg gjerne skulle ha fått tak i, nemlig de som står på kortlista til Bokbloggerprisen. Heroin Chic av Maria Kjos Fonn har jeg arvet av en venninne, så den har jeg i hus, men Tollak til Ingeborg av Tore Renberg og Et liv forbi Helga Flatland står jeg på venteliste på på biblioteket. På henholdsvis plass 51 og 16. Jeg har fortsatt fire måneder på meg, så 16 skal gå. Jeg er mer usikker på 51. Så nå som maisalget har startet og det også har gått nok tid til at de har kommet i pocket tenkte jeg at jeg skulle sjekke muligheten for å kjøpe bøkene til en litt rimeligere penge enn fullpris ny bok. Og, vel.

Skjermdump fra Norli, tre versjoner av Tollak til Ingeborg. Hardcover er på tilbud til 149,- ebok er på tilbud til 120,- mens pocket koster 199,-Jeg vil helst ha fysisk bok, så skal jeg spare penger bør jeg gå for innbundet. Men jeg vil ikke egentlig ha innbundet. På den annen side: Pocket til 199? Er det bare meg, eller er det ikke noe særlig billig? Jeg har ikke sjekket fysisk butikk, men jeg mistenker at dette ikke er ordentlig pocket, men sånn half-assed greie også kjent som «dansk bind». Men jeg vil ikke ha en bok som ser bra ut på hylla, faktisk er ikke dette en bok jeg nødvendigvis har noe ønske om å ha på hylla i det hele tatt, jeg vil ha en bruksbok, en jeg kan putte i sekken (eller lomma) og lese på bussen og eventuelt sette på hylla etterpå, men da er det fint om den tar minst mulig plass og det gjør verken innbundet eller dansk bind.

Angående Flatland er ståa eksakt den samme:

Dansk bind, forresten: I Danmark er det faktisk det som er «innbundet». Alle mine nyere danske førsteutgaver er dansk bind. Pocket er noe annet.

Men. Jeg skal stikke innom en fysisk butikk på lørdag og sjekke hvordan «pocket»-utgaven faktisk ser ut. Hvis det er ordentlig pocket skal jeg vurdere å betale blodprisen 199 for fornøyelsen tross alt. Hvis ikke vurderer jeg å kjøpe innbundet og putte den i leveringsboksen til biblioteket når jeg er ferdig med den, de trenger jo tydeligvis flere eksemplarer.

 

 

 

One thought to “Podcast, boksalg og bokpriser”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.