Kvinnealfabet: B

alfabet-bDet er på tide med bokstaven B i Enligt Os kvinnealfabet.

1. Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på B?

Tja. Jeg tror jeg vil slå et slag for Fanny Burney. Hun får ikke like mye oppmerksomhet som sin medsøster Jane Austen, og det er nok med rette, for hun er ikke i Austens klasse, men er vel verdt å lese likevel. Jeg kan for eksempel anbefale Evelina, som jeg i grunn fikk lyst til å lese igjen.

2. Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

(Oops, jeg har alltid vært dårlig på navn. Vi prøver igjen og bruker heller Eddie Reader, som jeg EGENTLIG tenkte på, senere i alfabetet… Og minner meg selv på å google for å dobbeltsjekke navn før jeg trykker publiser.) Anja Breien er en av norges fremste regissører, og altså kvinne i et yrke som i aller høyeste grad har vært en mannsbastion mye lenger enn man skulle tro var nødvendig. Hun er mest kjent for Hustruer-trilogien, men har også regissert mange andre filmer, flere av dem har vakt oppsikt internasjonalt.

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på B som du har som förebild. Det kan vara en känd eller okänd kvinna inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Hm. Det der med forbilder er jeg ikke så god på. Men om jeg hadde hatt ambisjoner om å bli forfatter skulle jeg gjerne blitt en sånn forfatter som Lisa Bjärbo, som foruten å skrive bra ungdomsbøker også jobber med ungdom gjennom forfatterbesøk og skrivekurs. Det synes jeg er skikkelig kult gjort. Ja, og så skriver hun en veldig lesverdig blogg i tillegg.

4. Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på B har du ännu inte utforskat?

Bjørg Vik er en bauta i norsk kvinnelitteraturhistorie som jeg ennå ikke har lest noe av.

One thought to “Kvinnealfabet: B”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.