Matilda the Musical

Når vi var i London i februar virket det som en opplagt ting å gjøre å ta med eldstemann på musikal. Jeg ga hen valget mellom Lion King (hen har selvsagt sett filmen) og Matilda (vi hadde nettopp lest boka). Ikke overraskende valgte hen Matilda, og jeg gikk til innkjøp av billetter.

Jeg vet ikke helt hva jeg hadde ventet meg. Med utgangspunkt i en bok jeg elsker og med sanger av Tim Minchin burde jeg jo egentlig være overbevist på forhånd, men jeg må innrømme at jeg ikke helt klarte å se for meg hvordan det skulle funke på scenen. Dennis Kelley er kreditert med «book», så jeg går ut fra at det er han som er ansvarlig for frihetene Matilda the Musical har tatt seg med Roald Dahls historie. Og all ære til ham for det, for det funker. Minchins tekster er selvsagt, hadde jeg nær sagt, geniale og en bok som i utgangspunktet består av mer prat enn handling er blitt til en overbevisende og forrykende musikal.

Det er vanskelig å velge når jeg skal prøve å si noe om HVA som var bra. Sceneelementene og kulissene var flotte, som skapt for å appellere til oss bibliofile og ble utnyttet forbilledlig i koreografien. Skuespillerprestasjonene var det ingenting å utsette på. Miss Trunchbull spilles av Alex Gaumond, et grep som føyer seg pent inn i Britisk pantomimetradisjon der «the dame» alltid spilles av en mann, men det føles slett ikke pantomimeaktig her (og sjuåringen skjønte ikke at det var en mann, heller, og ble svært overrasket når det ble nevnt etterpå). Han gjorde en fantastisk jobb. Både han og Matildas foreldre (James Clyde og Kay Murphy) ble forresten buet (og, må det understrekes, applaudert) når de kom ut for å ta i mot appluasen. Det har jeg aldri opplevd før, men det føltes helt rett (og jeg går ut fra at de tar det som et kompliment, det betyr jo at de har overbevist i rollene).

I tillegg til meg og sjuåringen var mamma med, og hun har ikke engang lest boka, men også hun var begeistret for forestillingen, så det er altså ikke nødvendig å være svoren Matilda-fan heller. I det hele tatt: Musikalen anbefales på det varmeste.

2 thoughts to “Matilda the Musical”

  1. Så kjekt å høre om denne musikalen. Vi valgte Lion King da vi hadde Sondre med oss til London for noen år siden. Jeg syntes den var litt kjedelig, men så jeg er ikke så glad i dyr, og har sett mange musikaler i London. Jeg pleier alltid å kjøpe billetter til en eller flere musikaler før jeg reiser, men denne gangen har jeg kjøpt billetter til The Globe, og har tenkt å hive meg på en «half price» billett, etter forgodtbefinnende. Vi får se, kanskje det blir Matilda 🙂

    1. Ja, jeg foreslo Lion King fordi jeg visste hen kjente historien (erfaringsmessig en fordel) og fordi jeg synes kostymene ser så kule ut, så jeg kunne tenkt meg å se den av den grunn, men jeg har litt problemer med å se for meg at den funker på scena, den også. I filmen er jo de åpne slettene og generelt spektakulære landskapet noe av poenget, og det får man jo ikke til på scenen, akkurat…

      God tur til London. The Globe blir sikkert bra!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.