Det er ikke meg, det er deg

Som mange andre bokelskere har jeg ELSKET Amazon. I over et tiår, fra sent nittitall og fram til langt utpå 2000-tallet foregikk hovedandelen av mine bokkjøp fra giganten. At Amazon er med på å utkonkurrere de lokale, fysiske bokhandlerene har jeg selvsagt vært klar over, og jeg har også handlet lokalt når muligheten har vært der (men, vel, det jeg leser har de ikke nødvendigvis her i byen i alle fall). Men vel så mye er det våre hjemlige norske kjeder som ødelegger for seg selv (og for de som gjerne skulle vært uavhengige). Når jeg går i en fysisk bokhandel er det først og fremst for å finne bøker jeg ikke visste om, da er bord etter bord med bestselgere, være det seg Nesbø eller Knausgård, lite matnyttig. Når jeg i tillegg leser svært mye på engelsk har Amazon vært et naturlig valg.

Og når jeg fant ut at jeg ville ha en ebokleser for et par år siden falt det meg ganske naturlig å velge Kindle. Bokutvalget var suverent, prisene for det meste ok, og kjøp av bøker så tilnærmet smertefritt som det går an å få det.

Men nå er det slutt. Jeg slår opp. Jeg har ikke kjøpt fysiske bøker fra Amazon på over et år, og nå blir det ikke flere ebøker, heller. Jeg får begynne å se meg om etter et alternativ til Kindelen og i mellomtiden fikle med Calibre for å kunne lese ting kjøpt andre steder.

Jeg begynte å miste lysten på å handle fra Amazon etter at det dukket opp flere historier om uverdige forhold for de som jobber på Amazons lagere med å pakke bøkene (og cdene, kjøleskapene og what-not) du har bestilt. Et søk på Google etter amazon working conditions gir side opp og side ned med treff: Kritiske avisartikler og undercover dokumentarfilmer. Først kunne man få inntrykk av det bare gjalt i USA og Canada, og man kunne kanskje, med en viss grad av selvbedrageri, overbevise seg selv om at det var greit å handle fra amazon.co.uk, men så tok BBC fatt i saken og det forsvaret falt dødt til jorden. Jeg anbefaler også Carole Cadwalladrs artikkel i The Guardian om å jobbe for Amazon.

I det siste har det også versert historier om skitne triks som brukes for å presse forlag til å gi Amazon gode betingelser. Først og fremst gjelder dette Hachette, Bok & Samfunn har blant andre skrevet om saken. Du må gjerne mene at dette er et gode om det gir deg billigere bøker, men jeg foretrekker at forlagene og forfatterene også tjener penger slik at de har råd til å gi ut og skrive flere bøker.

Finnes det folk som har det verre i verden enn de som jobber for Amazon? Helt sikkert. Men helt sikkert er det også at om vi godtar at tilsynelatende normale, vestlige bedrifter tar seg slik til rette og bryter ned det man i årtier har forsøkt å bygge opp av arbeidstakerrettigheter er det i alle fall ikke håp for lille Vishnan på ti som syr t-skjorter 18 timer i døgnet for kost (ris) og losji (steingulvet ved siden av symaskinen).

Så, altså, Amazon. Det har vært et langt kjærlighetsforhold, men det har haltet en stund og nå er det slutt. Det er ikke meg, det er deg.

Senere samme dag: Og det ble akkurat hakket mer latterlig, det hele. Amazon eskalerer konflikten med Hachette, melder The New York Times i dag.

7 thoughts to “Det er ikke meg, det er deg”

 1. Interessant å lese. Jeg har bare brukt Amazon ved en eneste anledning, og da fordi jeg måtte. Det er da godt for noe at jeg ikke har vært så bevandret i netthandel. Jeg personlig foretrekker å lage lister også handler jeg det jeg ønsker meg på min årlige London tur (Som hipp hurra snart kommer opp) Ønsker deg en fin fin helg!

  1. Og heldigvis kan ebøker fra andre leverandører leses på Kindelen, så slipper jeg å kassere en miljøbelastende elektronisk enhet bare fordi jeg ikke vil handle mer fra de som solgte meg den 🙂

   Og papirbøker er bra!

 2. Greitt nok.
  Og du har dessverre rett!
  Uansett vil det ikke hjelpe noen at vi slutter å handle på Amazon.com.
  Annet enn kanskje vårt selvbilde?
  Firmaet har en enorm markedskraft, selv om de ikke tjener penger ( se min kommentar på LinkedIn).
  Dynamisk vekst er det som skal til.
  Jeff Bezos synes å vite nøyaktig hva han gjør.
  Vi kan like det eller ei…
  Det finnes mange boklesere på markedet.
  Mange av dem fungerer udmerket.
  Det finnes flere Apper til IPad, IPhone og Android som virker fint…
  Og da er du bundet til et minst like råttent system som Amazon.com.
  Bedre?
  Vi lever og må forholde oss til en globalisert verden.
  Etikk og moral ender på sidelinjen.
  Sorry…

  1. Vi behøver vel ikke gå inn for å støtte de mest umoralske firmaene bare fordi den globale økonomien er en suppe av kapitalistisk mangel på etikk? Om jeg lar være å handle fra Amazon gjør det svært liten forskjell, men om mange nok fulgte etter ville det gjøre en forskjell. Og jo fler av oss som nekter å la seg rive med av pr-hypen, jo mindre vil disse selskapene være verdt på børsen.

   Selv hvis det bare er min egen selvfølelse som drar nytte av en boycott synes jeg forøvrig det er verdt det, jeg liker å ha god selvfølelse, men det er nå meg.

   Alternativene til Kindle må jeg etterhvert sette meg inn i, men jeg kan garantere at det ikke blir et Apple-produkt i alle fall (deres forretningsetikk vet jeg nok om), og i «verste» fall får jeg nøye meg med papirbøker, det kan jeg leve godt med.

 3. Visste du at det veldig ofte er rimeligere å handle fra Adlibris enn Amazon på grunn av fraktutgiftene. Godt tips til alle bokelskere 🙂

  1. Det stemmer selvsagt, og det er en av grunnene til at jeg begynte å bruke Adlibris mer og mer. Et annet pluss er at det gjør det lett å handle både engelske, norske, svenske og danske bøker samtidig, i stedet for å bestille fra forskjellige bokhandlere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.