Leseåret 2013, en oppsummering

All the cool kids are doing it.

Først, utfordringer. Jeg klarte å krysse av 20 punkter på kaosutfordringen, just. Det hadde vært lettere hvis jeg hadde hatt tid og ork til å begynne å sjekke hvordan jeg lå an litt tidligere enn 30. desember, da hadde jeg ikke sjekket siden mai… Men, done and dusted, og jeg er altså med igjen i år.

Boktolvan: Jeg leste mer enn tolv forfattere jeg ikke har lest noe av før, så sånn sett er den avklart. Men det tror jeg nesten jeg gjør hvert år uten å prøve spesielt hardt, så den utfordringen dropper jeg i 2014. Av de tolv jeg listet opp har jeg lest tre: John Green, Monika Fagerholm og André Gide. Resten står fortsatt og varmer hyllene. Vi får se om vi kommer til dem i år.

For mer detaljer om hvilke bøker jeg regner til hva i utfordringene, se utfordringssiden.

Ellers leste jeg 60 bøker i fjor i følge årsoversikten. Der mangler noen høytlesingsbøker og seriealbum, ellers er den nok ganske komplett. Med den som utgangspunkt har jeg lest 29 bøker skrevet av kvinner, 29 av menn og 2 av en kvinne og en mann. Det vil jeg hevde er en særdeles pen fordeling, særlig siden den er helt ubevisst. Det er bare 7 bøker som er gjenlesing også, uvanlig lite til å være meg.

Språkmessig er det 30 på engelsk, 21 på norsk og ni på svensk. Og når jeg begynte å telle oversatte bøker oppdaget jeg at Sommerboken manglet på årsoversikten, så da måtte jeg rette noen tall. Med den er det fire oversatte. Tror jeg. To av dem kunne jeg ha lest i orginal, men det var bibliotekslån, så det ble nå engang sånn.

Kjønnsfordelingen er spot on, geografisk fordeling, derimot, er det dårligere med… Jeg er blitt flinkere på Norden, eller kanskje helst Sverige, men dårligere ellers. 18 nordmenn, 17 briter, 11 us’ianere, 8 svensker, 1 kanadier, 1 finne, 1 nigerianer og 1 sør-afrikaner (og nigerianeren er vel egentlig us’ianer mesteparten av tiden, men boka er definitivt nigeriansk). Her må det skjerpes i 2014.

Sjangermessig er det flest romaner, 26 av dem pluss tre kortromaner. 6 av dem er fantasy, og ikke en eneste krim i år. Jeg leser riktignok ikke mye krim, men ingen på et år er uvanlig. Ellers ni barnebøker, seks ungdomsbøker, åtte grafiske romaner/tegneserier, en diktbok og åtte essays/non-fiction.

Neil Gaiman vinner 2013, i alle fall kvantitativt, med fem leste. Kvalitativt, tja, han er på lista med American Gods, men det var jo gjenlesing, men ok, Sandman fire og fem er selvsagt fantastiske. Ellers var årets favoritter, i tilfeldig rekkefølge: Bad Science, Odinsbarn, De usynlige, En mann som heter Ove, Min moromor hälsar och säger förlåt, Half of a Yellow Sun og Hyperbole and a Half.

4 thoughts to “Leseåret 2013, en oppsummering”

  1. Nå har jeg endelig fått lagt til bloggen din på bloggrollen min så nå skal jeg begynne å følge med litt mer for jeg liker bloggen din godt!

    1. Takk for det! Det minner meg om at jeg burde oppdatere min bloggroll. Jeg leser via Feedly, så lista i høyremargen er sjelden komplett og det er lenge siden sist jeg gikk gjennom den.

  2. Ser ut som du har hatt et flott leseår! Selv ble det litt for mye krim i år – uvanlig til meg å være, så jeg må vel kanskje skjerpe meg andre veien igjen -) Det er så mange, inkludert du, som roser Neil Gaiman i skyene så jeg burde rett og slett sette ham opp som en målsetning for 2014. Notert bak øret! Er imponert over at du orker såpass mange bøker på svensk. Jeg leste ei – Mig áger ingen – og den leste jeg kun fordi jeg måtte (pensum). Syns det er fryktelig mye vanskeligere å lese svensk enn engelsk!

    1. Svensk er litt en vane, tror jeg. Nå har jeg forsåvidt alltid lest litt svensk, vi hadde f.eks. noen svenske barnebøker når jeg var liten, men det var først for et par år siden at jeg virkelig begynte å lese mye på svensk. Men jeg har ganske godt grunnlag på muntlig svensk, da, jeg er ofte i Värmland fordi vi har hytte rett ved grensa på norsk side.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.