Bokbloggsjerka

Tilbake fra en vellykket ferie i Skottland og tid for en ny bokbloggsjerka:

Läser du helst bokserier eller föredrar du fristående böcker eller kanske en mix av båda?

Tja. Hva skal man si? Det korte svaret er en mix av begge. Men det er et interessant spørsmål. En ting som er helt klart er at i den grad jeg leser serier foretrekker jeg de der bøkene egentlig fint kan stå på egen fot eller de som er «ferdige», det vil si der alle bøkene er utkommet og tilgjengelige. Eksempel på det første er Jasper Fforde sine bøker. De er deler av planlagte/pågående serier alle sammen, men hver bok er en avsluttet historie med løse ender mer eller mindre knytt opp. Eksempel på det andre er Robin Hobbs trilogier, som jeg ikke begynner å lese før alle tre volum er kommet ut. Harry Potter er også eksempel på det siste, og det er nettopp den serien som fikkk meg til å sverge å unngå å havne i den fella igjen at jeg må sitte på pinebenken i årevis mens jeg venter på at forfatteren skal somle seg til å skrive neste bok, og der jeg ber tynt til en gud jeg ikke tror på om å passe på vedkommende slik at de ikke blir overkjørt av en buss eller truffet av en meteor eller noe slikt før de har fått fullført serien.

Tålmodighet er ikke en av mine dyder. Som jeg og en av mine beste venner pleier å si: Når de delte ut tålmodighet gadd vi ikke stå i kø.

Fordelen med serier, som jeg ser det, er at man til en viss grad vet på forhånd om man vil like boka når det er den andre, tredje, fjerde osv. i rekken. Med en frittstående bok er muligheten alltid tilstede for at konseptet er helt feil, selv dersom man kjenner og liker forfatterens andre bøker. Selvsagt skjer det med serier at kvaliteten faller eller at forfatteren har en helt annen idé om hvor historien skal enn det man selv hadde tenkt seg, men sjansen er god for at det ikke er helt bom.

Ellers liker jeg også frittstående bøker, og det er vel strengt tatt det jeg leser mest av.

5 thoughts to “Bokbloggsjerka”

  1. Kunde inte låta bli att kolla upp Jasper Fforde, eftersom jag aldrig hört talas om honom tidigare. Det jag hittade var att han skriver i samma anda som Liftarens guide till galaxen. Om det är så, så låter det ju väldigt intressant.

  2. Monika: Jasper Fforde er definitivt verdt å sjekke ut, jeg har skrevet om ham noen ganger (https://www.sandlund.net/bookblog/?cat=41). Jeg vet ikke om jeg egentlig synes at bøkene hans ligner på Adams sine, utenom at de begge er svært vanskelig å plassere i en genre. Men jeg liker begge svært godt.

    Sara: Nei, du ble kanskje med oss bort for å sjekke hva oppstyret var der de delte ut nysgjerrighet?

    Lotten: Det er jo en god strategi 🙂

  3. Jag känner igen mig i vissa saker du skriver. Diana Gabaldons böcker om Jamie och Claire Fraser är en fantastisk serie om man bortser från att böckerna är så långa att man får vänta flera år på nästa del. När jag upptäckte henne att fem böcker redan kommit ut och de läste jag i snabb takt, sedan började denna evinnerliga väntan. Nu tänker jag vänta med att läsa resten tills hon har skrivit sista punkten och jag rekommenderar de som ännu inte har läst serien att göra detsamma.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.