Bøkenes ABC – Q er for Mamma Mø

Ok, det er vel juks, men det får være. Vi er dypt inne i Mamma Mø og Kråka i heimen for tiden.

Det er i alle fall tid for Q i Lilla Os bokalfabet:

Qvinna i världen av Inger Frideborgsdotter handlar om sex kvinnor med olika levnadsöden i olika tider, på olika platser. Berätta om en annan bok som handlar om en kvinna i världen som du tycker är läsvärd!

Ja, skal vi se… Den første jeg kommer på er Tales of a Female Nomad av Rita Golden Gelman. Hun er virkelig «i verden», og boken er i høyeste grad verd å lese.

The queen and I är en fantastisk bok om hur kungafamiljen i Storbritannien får omvärdera sitt liv då landet blir republik. Boken är skriven av Adrian Moles morsa Sue Townsend. Berätta om en annan bok som handlar om en drottning!

Jeg synes The Queen and I hadde vært langt bedre uten det siste kapittelet (der dronningen våkner og oppdager at alt var en drøm), men nå var det altså en annen dronning vi var ute etter. Ikke en bok, men et eventyr: Snødronningen av H. C. Andersen er fantastisk, skummelt, grufult og rørende på en og samme tid. Faktisk tror jeg kanskje det er på tide å lese det igjen.

Qué? Berätta om en bok som du inte alls förstod dig på.

Slike bøker leser jeg sjelden helt ferdig, så det kan bli vanskelig, men det må da være noe jeg leste som pensum på universitetet som kunne klassifisere, i alle fall… Første gangen jeg leste Aristoteles’ Poetikken forsto jeg fint lite (noe karakteren jeg fikk på muntlig eksamen etter at jeg hadde fått spørsmål om nettopp Aristoteles’ teorier er et bevis på), men neste semester satt jeg meg ned og leste litt mer konsentrert og da ble alt så mye klarere. Ellers har jeg lest mange bøker som jeg ikke forsto hvorfor andre var så begeistret for og hvorfor de skulle fortjene klassikerstatus, selvsagt, men det blir vel noe litt annet.

Och till sist gör jag det lite lätt för mig och ber dig berätta om en författare eller bok på Q.

Det skulle vel la seg gjøre. Jeg tror jeg skal gjøre det litt enkelt for meg selv, jeg også, og nevne Q, mannen som Helene Hanff valgte som sin litterære guide. Hans egentlige navn var (Sir) Arthur Thomas Quiller-Couch, så man kan jo forstå at han valgte et noe enklere «pseudonym». Hans forelesninger om litteratur i bokform er lesverdige, men krever, som Helene Hanff oppdaget (les Q’s Legacy) et velassortert bibliotek (i egen stue, helst, om du liker å skrive i margen, noe både jeg og den godeste Helene gjør) om man ikke skal føle seg fortapt.

2 thoughts to “Bøkenes ABC – Q er for Mamma Mø”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.