Kvinnealfabet – resten av røkla

Jeg ble distrahert, og falt av totalt. Nå har Enligt O faktisk rukket å starte på en ny alfabetsutfordring (som jeg egentlig også har lyst til å delta på, men først, forsøksvise svar på kvinnealfabetets D-Å, eller rettere sagt D-Ö. Her mangler noen (mange) svar, men her finnes mange også, og kommer jeg på fler kommer jeg til å fylle på i etterkant…

 

dVem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på D?

Deborah Harkness Har skrevet den utmerkede All Souls trilogien. Jeg var litt lunken og usikker når jeg hadde lest de to første bøkene, og vet jeg burde ha skrevet om treeren, men selv om innvendingene mine fortsatt gjelder er resten av helheten i historien så fascinerende og drivet så bra at jeg er villig til å overse (eller i alle fall tilgi) både vampyrer og bad-boy-syndromet.

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på D som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka!

Emiliy Dickinson er vel ikke akkurat en “ukjent perle”, men at enda fler burde lese henne er det likevel liten tvil om.

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på D som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Geena Davis er en dame med bein i nesa. De fleste kjenner henne som skuespiller, men det er arbeidet hennes for representasjon i media, både for kvinner og for minoriteter av alle slag, som er det hun burde bli husket for.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på D har du ännu inte utforskat?

Det er jo synd at folk av og til må dø for at man skal oppdage dem, men jeg har akkurat lest om Jenny Diski på en eller annen blogg i anledning at hun dessverre døde 28. april, og notert meg navnet, for dette hørtes ut som et interessant forfatterskap.

eVem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på E?

Ellen Ekman lager serien Lilla Berlin, og om det ikke hadde blitt for dumt hadde jeg gjenpostet hver eneste serie hun poster på Instagram. Treffende, treffende, treffende.

Vilken författare med för- eller efternamn på E tycker du får på tok för lite uppmärksamhet?

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på E vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Nå kommer jeg tilbake til Eddie Reader, som jeg klarte å blande inn på B (meg og navn!), men som altså har en av de bedre stemmene jeg vet om og som både var vokalist i en av mine favorittgrupper, Fairground Attraction, og har laget en rekke soloplater som jeg spiller langt sjeldnere enn jeg burde.

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på E som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Barbara Ehrenreich er riktignok forfatter, men det er hennes innsatsvilje som undercover undersøkende journalist jeg beundrer mest. Og her vil jeg også gjerne nevne Elisabeth Warren, i disse valgkamptider i USA. Hun virker som en utrolig kul dame.

fNämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på F?

Jeg er blant dem som leste Bridget Jones’ Diary på akkurat rett tidspunkt i livet og som hikstlo meg gjennom både den og bok nummer to, så jeg blir nødt til å nevne Helen Fielding her.

Lyft fram ett kulturellt verk på F. Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum och gärna en kvinna som skapat verket.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på F vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på F som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

gNämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på G.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på G vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på G som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på G är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

hNämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på H.

Vilken prisvinnande kulturell kvinna med för- eller efternamn på H tycker du är väl värd sitt pris?

Helle Helle har vunnet flere priser, og fortjener enda fler.

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på H som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.
Her velger jeg å svare med et meme:
audrey

(Forøvrig måtte jeg google for å finne det memet, og fant først dette:
audrey_rowan

Vel bekomme.)

Vilken kvinna med för- eller efternamn på H är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?
Det er sikkert ulogisk å ville lese en forfatter bare fordi de deler etternavn med en favoritt, men jeg har likevel en slags forventning om at Gill Hornby skal skrive bra bøker…

alfabet-iNämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på I.

Den første jeg tenker på er Laura Ingalls Wilder, det er riktignok mellomnavnet som begynner på I, men det er jo faktisk også Laura Ingalls (pikenavnet) hun skriver om i serien hun er mest kjent for: Det lille huset på prærien, som jeg plutselig fikk lyst til å lese igjen.

Berätta om ett kulturellt verk som innehåller ett ord på I och som är skapat av och/eller har en kvinna i huvudrollen.

Alanis Morisettes Ironic trekkes ofte frem som eksempel på hvordan folk bruker “ironi” feil, men jeg synes fortsatt at det er en fantastisk sang. Hun har forresten nylig “oppdatert” sangen i anledning en opptreden på The Late Show, en video det er verdt å se:

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på I som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Kan jeg velge to? Ida Aalen (@idaaa) og Ida Jackson (@virrvarr) har vært mine helter i SoMe-verdenen en stund. Begge virker som kule damer som i tillegg har peiling på et tema jeg er interessert i. Og Ida Jackson har dessuten skrevet en uhyrlig god bok (som jeg enda har til gode å blogge om): Morfar, Hitler og jeg.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på I är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

 

jNämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på J.

J.K.Rowling, så klart. Og det er slett ikke tilfeldig at jeg plasserer henne på J snarere enn R, siden noe av poenget er at hun selvsagt heter Joanna, men at hun ble rådet til å forkorte navnet til “kjønnsnøytrale intitaler” på omslaget til bøkene siden forlaget var redd gutter ville bli skremt bort fra å lese om Harry dersom de visste at forfatteren var kvinne.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på J vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på J som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Tove Jansson kan man vel ikke annet enn beundre.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på J är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Joan Baez. Jeg tenker stadig at jeg skulle forsøkt å høre på musikken hennes, men så langt har jeg ennå ikke kommet.

kNämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på K.

Kate Atkinson er selvskreven kandidat. Tror jeg har elsket alt hun har skrevet, med unntak av Life After Life og A God in Ruins som jeg ikke har lest ennå.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på K vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Kari Bremnes lager vakker musikk. Jeg har et par av platene hennes, egentlig burde jeg tatt meg sammen og skaffet resten også.

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på K som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

India Knight er stadig en av mine favorittskribenter. Hun skriver gode romaner, men enda bedre kronikker.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på K är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Karen Joy Fowlers We Are All Completely Beside Ourselves står i hylla, den har jeg lyst til å lese snart.

lNämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på L.

Astrid Lindgren. Slett ingen liten lort.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på L vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på L som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

Liv Strömqvist burde leses av absolutt alle.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på L är du nyfiken på, men ännu inte upptäckt?

Harper Lee burde jeg vel lese?

mVilken kulturell kvinna på M har följt dig länge?

Lise Myhre må kunne sies å ha vært tilstede på min kulturelle horisont lenge. Jeg er svoren Nemi-fan og har vært det siden lenge før Nemi fikk eget blad (og selv det begynner å bli et solid antall år siden). Jeg abonnerer selvsagt på bladet, forresten, og har gjort det siden starten.

Vilken kvinna med för- eller efternamn på M, som är en stor favorit, men får på tok för lite uppmärksamhet?

Marian Keyes havner alt for ofte i “chicklit”-kategorien, og mister derfor lesere, noe som er virkelig synd , for hun tar opp viktige tema selv om rammehistoriene ofte er klassiske “jente-møter-gutt-forviklinger-følger”. Først og fremst vil jeg anbefale alle å lese Rachel’s Holiday og This Charming Man.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på M vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på M har du ännu inte utforskat?

Alice Munroe har jeg dyrt og hellig lovet å lese ved flere anledninger. Kanskje jeg snart skal holde det jeg har lovet?

nVilken kulturell kvinna på N har följt dig länge?

Vilken kvinna med för- eller efternamn på N, som är en stor favorit, men får på tok för lite uppmärksamhet?

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på N vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på N har du ännu inte utforskat?
Mai-bok på Our Shared Shelf (se W) er The Argonauts av Maggie Nelson. Ny forfatter for meg, og verdt å sjekke ut.

o Vilken litterär kvinna med för- eller efternamn på O är betydelsefull för dig?

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på O vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Oda Krogh var (en god) maler, men i ettertid har malerkarrieren hennes i stor grad blitt overskygget av bildet av bohemen Oda Krogh, med kjærlighetsintriger, romantisering og objektivisering. En skjebne hun deler med mange karrierekvinner…

Vilket kulturellt verk på O som gjorts av en kvinna och/eller handlar om en kvinna tycker du mycket om? Det kan vara en bok, en film, en sång, en dikt, en tavla, en pjäs, en musikal eller något annat. Kravet är att det är en kvinna som står i centrum.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på O har du ännu inte utforskat?

pVilken kulturell kvinna på P har följt dig länge?

Dorothy Parker oppdaget jeg i 18-årsalderen, gjennom en av bokanmeldelsene hennes av alle ting. Og selv om vi kanskje ikke var helt enig om boka det var snakk om (av A. A. Milne) var formuleringene hennes såpass minneverdige at jeg lette opp resten av forfatterskapet hennes. Siden det har Parkers dikt vært blant de tekstene som hyppigst dukker opp i hodet mitt som treffende kommentarer til både enkelthendelser og livet generelt.

Nämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på P.

Siri Pettersen, forfatter av Ravneringene, muligens den beste norske trilogien noensinne. Jeg har stor tro på at jeg kommer til å elske alle Siris framtidige bøker også. No pressure, there, then.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på P vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på P har du ännu inte utforskat?

QNämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på Q.

Berätta om ett kulturellt verk som innehåller ett ord på Q och som är skapat av och/eller har en kvinna i huvudrollen.

Helene Hanff har jeg lest det meste av, og selv om jeg, som mange bokelskere, stadig vender tilbake til 84 Charing Cross Road har mange av de andre bøkene hennes kanskje satt enda mer varige spor, ikke minst Q’s Legacy.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på Q vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på Q, eller med ett Q i namnet eller kanske titeln på något hon skapat, som du beundrar. Det kan vara en känd eller okänd kvinna, död eller levande inom vilket område som helst. Motivera gärna ditt svar.

 

RNämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på R.

Vilken kvinna på R, död eller levande, tycker du borde få mer uppmärksamhet?

Rosemary Sutcliff burde leses langt mer. På norsk er det hennes Robin Hood som er mest kjent, den gis ut i klassikerserier sammen med ting som Jakten på Sjørøverøya, men selv om det fortsatt er den boka jeg har lest desidert flest ganger, rommer Sutcliffs forfatterskap så utrolig mye mer og hun fortjener langt større oppmerksomhet.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på R vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på R har du ännu inte utforskat?

sNämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på S.

Dorothy L. Sayers har jo skrevet de uforlignelige bøkene om Lord Peter Wimsey, og ingen liste over kvinnelige forfattere (eventuelt stryk “kvinnelige”) jeg liker ville være komplett uten henne.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på S vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Dame Margaret Natalie Smith, eller som hun er mer kjent, Maggie Smith er vel verdt å nevne. Hun spilte Minerva McGonnagall perfekt i Harry Potter-filmene (til tross for at hun ble behandlet for brystkreft i løpet av filmingen!), for ikke å snakke om alle de andre uforglemmelige rollene, som “Reverend Mother” i Sister Act.

Vilken kvinna på S, död eller levande, tycker du borde få mer uppmärksamhet?

Vi har hatt flere modige, unge kvinner fra muslimsk bakgrunn framme i mediene i Norge i det siste, en av dem er Sofia N. Srour, hennes innlegg i Aftenposten om glasshus og frihet var et svar på innlegget om skamløshet fra Nancy Herz, som er en annen av disse kvinnene. De bør få mer oppmerksomhet av den positive typen, negativ oppmerksomhet mistenker jeg de har fått nok av.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på S har du ännu inte utforskat?

tNämn en favoritförfattare med för- eller efternamn på T.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på T vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Vilken kulturell kvinna på T har följt dig länge?

En av mine favoritt-Emmaer, Emma Thompson, må jeg vel si passer den beskrivelsen. Jeg har vært fan av henne i alle fall siden Much Ado About Nothing filmen fra 1993, om ikke lenger.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på T har du ännu inte utforskat?

UVilken är din favoritförfattare med för- eller efternamn på U?

Den eneste jeg kan komme på på U er Helene Uri, og siden jeg har likt, og vil anbefale, begge de to romanene hennes jeg har lest (Kjerringer og De beste blant oss) blir det vel slett ikke feil å nevne henne her.

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på U vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Vilken verk på U av och/eller med en kvinna tycker du är riktigt bra?

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på U har du ännu inte utforskat?

Unni Wilhelmsen tror jeg jeg burde hørt mer på.

vVilken är din favoritförfattare med för- eller efternamn på V?

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på V vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Vilken fiktiv kvinna med för- eller efternamn på V tycker du om?

Vilken verk på V av och/eller med en kvinna tycker du är riktigt bra?

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på V har du ännu inte utforskat?

wVilken är din favoritförfattare med för- eller efternamn på W?

Det finns ju annan kultur än böcker. Vilka kvinna med för- eller efternamn på W vill du lyfta fram som är kulturell, men inte just författare?

Nå må jeg nesten få nevne en annen favoritt-Emma, nemlig Emma Watson. Ikke bare var hun en perfekt Hermione, men hun later til å ha taklet å vokse opp i offentlighetens søkelys langt bedre enn noen kunne håpet på og har vist seg å være en tøff og smart kvinne. Det siste prosjektet hennes er til og med bokrelatert, hun har startet et feminisitisk “bokklubb”, og du finner den på Goodreads på Our Shared Shelf.

Vilken verk på W av och/eller med en kvinna tycker du är riktigt bra?

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på W har du ännu inte utforskat?

xBerätta om en favoritförfattare med för- eller efternamn som börjar på X.

Berätta om någon annan kulturpersonlighet på X som du gillar (eller en författare till om det är lättare).

Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på X som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?

X får också symbolisera pseudonymen och artistnamnet, berätta om en kvinna som är känd under ett annat namn än sitt eget. Och nej, det behöver inte börja på X.

Margaret Astrid Lindholm Ogden skriver vannvittig gode bøker under pseudonym. I mine øyne er hun like god som Megan Lindholm som hun er som Robin Hobb.

YVem är din favoritförfattare med för- eller efternamn på Y?

Vilken kulturpersonlighet med för- eller efternamn på Y beundrar du?

Vilket kulturellt verk med Y i titeln vill du lyfta fram?

Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på Y som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?

z Vem är din favoritförfattare med för- eller efternamn som börjar på Z?

Zora Neale Hurston som vel bare har skrevet en bok, den er til gjengjeld noe av det beste jeg har lest og heter Their Eyes Were Watching God.

Finns det någon författare på Z som du provsmakat och skulle vilja läsa mer av?

Zadie Smith har jeg bare lest to bøker av, og skulle definitivt lest fler.

Finns det någon annan kulturpersonlighet på Z som du gillar? (eller en författare till om det är lättare).

Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på Z som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?

ÅVem är din favoritförfattare med för- eller efternamn som börjar på Å?

Finns det någon annan kulturpersonlighet på Å som du gillar?

Åse Kleveland #Åseforpresident

Vilket kulturellt verk av och/eller om en kvinna, med Å i titeln vill du lyfta fram?

Albert (eller Alfons) Åberg er jo skapt av en kvinne, Gunilla Bergström, og har utvilsomt spilt en viktig rolle i å normalisere alenepappa-familer for generasjoner av barn, faktisk en viktig sak for feminismen (jo, far kan også være en kompetent omsorgsperson, faktisk).

Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på Å som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?

Neste gang jeg er ute etter feel-good bøker tenkte jeg å sjekke ut Åsa Hellberg.

ÄVilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på Ä (Æ) vill du lyfta fram?

Vilken bok med en titel som börjar på Ä (Æ) tycker du är läsvärd?

Vilken kulturellt verk som film, sång eller kanske tavla på Ä (Æ) tycker du om?

Finns det någon kulturell kvinna på Ä (Æ) som du är nyfiken på?

ÖVem är din favoritförfattare med för- eller efternamn som börjar på Ö (Ø)?

Finns det någon annan kulturpersonlighet på Ö (Ø) som du gillar?

Vilket kulturellt verk av och/eller om en kvinna, med Ö (Ø) i titeln vill du lyfta fram?

Finns det någon författare eller någon annan kulturpersonlighet på Ö (Ø) som du ännu inte upptäckt, men är nyfiken på?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.