Leserprofil

Bokmerker har kjørt en serie med leserprofiler, sist ut er Tora. Spørsmålene er hentet fra Bokhoras enkät og oversatt fra svensk. De oppfordrer oss andre til å svare også, og hvorfor ikke?

1. Hvilken bok leste du sist?

En man som heter Ove av Fredrik Backman.

2. Hvilken bok skal du begynne på nå?

Vel, jeg holder på med flere, så helst skal jeg lese noen ferdig før jeg begynner på noe nytt, men jeg skulle ha lest Sommerboken av Tove Jansson og Lenker av Nuruddin Farah innen neste tirsdag når det er boksirkeltreff. Det rekker jeg neppe, men jeg skal gjøre et forsøk.

3. Er det mest mannlige eller kvinnelige forfattere i bokhyllen din?

Helt sikkert flest mannlige, selv om jeg har mange bøker av kvinnelige forfattere også.

4. Teller du alltid hvor mange sider du har igjen av en bok, eller tenker «nå har jeg kommet en fjerdedel/halvparten» eller lignende?

Alltid, nei, men innimellom gjør jeg det. Enten fordi boka er spesielt seig, og jeg lurer på om det er verdt å fortsette, eller fordi jeg lurer på hvor mange flere plot-twists det er plass til, for eksempel.

5. Hvordan velger du hvilke bøker du vil lese? (For eksempel omslag, tips fra venner, anmeldelser, topplister, blogger osv)

Jeg finner mye ved å rusle i bokhandler, men da først og fremst i de med godt utvalg i engelskspråklige bøker. Noe plukker jeg opp brukt, noe på salg. Men tips får jeg mange steder, ikke så mye tradisjonelle medier lenger, men både blogger og andre SoMe. Og selvsagt tips fra venner.

6. Når er en bok for lang?

Når den ikke er god nok. Men rent fysisk har jeg etterhvert begynt å foretrekke bøker som er kortere enn rundt 500 sider, og foretrekker derfor at lengre bøker deles i flere volum. Når jeg leser på Kindle spiller det ingen rolle, selvsagt, en av mange fordeler med ebok.

7. Leser du like gjerne på engelsk (hvis det er originalspråket) som på norsk?

Jeg leser mer engelsk enn norsk, selv om jeg har jobbet litt for å lese mer nordisk de siste årene. Er boka orginalt på engelsk leser jeg den ikke på norsk i det hele tatt (og jeg leser også helst svensk på svensk og dansk på dansk).

8. Hvilken bok var den siste du bare måtte overtale ALLE vennene dine til å lese?

Det er sjelden jeg blir overdrevet misjonerende med bøker, men jeg har anbefalt Ove til mange i det siste, og før det var det vel When God Was a Rabbit, og før det igjen Harry Potter. Men det arter seg mer som et svar på «Har du lest noe bra i det siste?» eller – litt mer proaktivt – «Har du lest x? Det burde du!» uten å bli for insisterende, siden jeg fort blir put-off av misjonering selv. Dessuten er det slett ikke morsomt å lese noe som god venner skryter opp i skyene og så ikke like det, det er nærmest pinlig når de etterpå spør «Leste du y? Hva syntes du?»

9. Kan du slutte å lese en bok hvis den er kjedelig? I så fall – når gir du opp?

Jeg gir en bok 100 sider, 50 hvis den er spesielt kort, kanskje litt mer om den er spesielt lang. Ellers avhenger det, jeg kjemper hardere dersom det er en boksirkelbok eller jeg har grunn til å tro at det blir bedre (John Irving, f.eks. må jeg gi 50 % av boka, for ofte er det først da jeg virkelig begynner å bli interessert i historien han forteller). Det er ikke så veldig ofte jeg gir opp en bok helt, som regel er det bare sånn at jeg legger den fra meg med tanke på å lese mer, men begynner på noe annet og «glemmer» å plukke den opp igjen.

10. Hvilken sjanger er overrepresentert i bokhyllen din – og hvilken finnes ikke?

Jeg tror faktisk ikke noen sjanger er overrepresentert. Jeg har fler biografier enn jeg burde ha i forhold til hvor mange jeg har lest, men ellers har vi mye fantasy/sci-fi, mye romaner (alt fra klassikere, via samtidsromaner til chick-lit), mye såkalt non-fiction (reisebeskrivelser, populærvitenskap osv) og mye barne-/ungdomsbøker. Det er vel kanskje sistnevnte som er overrepresentert i forhold til normalen, i alle fall om du kaller kategorien «barne-/ungdomsbøker jeg har lest eller gjenlest for meg selv etter at jeg ble voksen». Utover det har vi litt av det meste.

Er det noen sjanger vi ikke har, mon tro? Selvhjelp finnes det lite av, om noe. Vi har hatt noen, men de har stort sett blitt luket ut. Paranormale thrillere tror jeg ikke vi har noe av, og grøssere generelt er det nok dårlig med (jeg får mareritt av sånt). Bøker om engler, feng shui, tarot, healing og så videre og så videre tror jeg heller ikke vi har noe av, det er i så fall ikke med vilje.

4 thoughts to “Leserprofil”

  1. Hei! Eg skreiv eit svar til kommentaren din på bloggen min. Svar: Veldig fin trilogi:-) I rekkefølge heiter dei «Mine drømmers land», «Urolige tider» og «Elvens datter.» Blir gitt ut på Vega forlag.

    Fin lesarprofil:-) «Sommerboken» kjøpte og leste eg i sommar. Kort fin bok.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.