Julklappsbokbytesfråger

Nu ska jag forsöka svara på frågorna på svenska. Detta kan bli kul.

* Vilken genre håller du dig helst till då du läser?
Jag läser de allra flesta genrer, men undvikar skräck och böcker där spöken spillar en roll (även om dom är «snälla»). Jag gillar heller inte typ Twilight, vampyrar och varulvar. I ex. Harry Potter fungerar dom jo (varulvarna och spökarna), men där är dom inte poängen med historien, så att säga. Och så är jag ingen fan av noveller, och läser numera inte Harlequin eller dess lika.

* Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Jane Austen, Jasper Fforde, Jeffrey Archer, Oscar Wilde, J. K. Rowling, Bill Bryson – har allt av alla. Jag köper många böcker…

* Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Norska, danska, engelska.

* Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Tja. Rätt lite. Tycker om ideen, men det blir så sällan.

* Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Alla jag gillar, i princip. Jag samlar också böker OM Jane Austen, Oscar Wilde och Alan Alexander Milne, och har i alla fall inga skrivna av svenskor, om det finns några.

* Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Jag har bloggat i snart tio år här, så det är en del att söka i. Jag har nog missat en bok eller tjuge, men har nämnt dom flästa. Om inte annat är explisit skriven (ex. bookcrossing exemplar) äger jag i all synnerlighet boken.

* Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)
Jag läser mest för at jag har bara ett liv, men genom böckerna kan jag leva tusen till. Det är också det bästa settet att fördriva tiden, och jag gillar att bli underhållen. I bland  gillar jag tunga, hjärngymnastiksaktiga böcker, såsom Ulysses av James Joyce, andra gånger gillar jag «candy for the brain», rena, skära tidsfördrivet.

* Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Genre jag undviker svarade jag redan på fråga ett, men författare.. Ja, någon är det ju. Jag har alldeles inte någon lust alls at läsa Karl Ove Knausgård, till exempel. Jag är heller inte övertygad om att Stieg Larsson är något jag önskar forsöka läsa. Överhuvudtaget är jag inte så förtjust i däckare som genre, själv om jag läser enstaka författare.

* Vad har du läst, men tänkt «Aldrig mer!» om..?
Gustave Flaubert. Jag hatade Madame Bovary. Och jag gillar INTE Dickens. Annars kan ett sök på bloggen ge en pekpinn, men jag är villig att ge dom flesta en «second chance».

* Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Inga genrer som jag kan komma på, men många författare. Tracy Chevalier blev jag just påmint. Annars önskar jag meg böcker som passar inn i den nordiska utmaningen, så om jag får någon svensk författare du tycker är riktigt bra blir jag glad.

* Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?
Inte vad jag kan komma på. Men jag är tokigt glad i böcker om böcker, särskilt dom som omhandlar att samla på böcker (så som dom av äktaparet Goldstone och Ex Libris av Ann Fadiman). Jag vet inte om någon särskilda, men om min hemliga vän har några ideer blir jag glad, glad, glad.

* Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?
Här har jag väl svarat över.

* Vad gör du helst på fritiden?
Läser! Jag tar många bilder och är rätt interesserad av foto, jag syr och driver med scrapbooking (mest digitalt nu).

* Samlar du på något?
Allt för mycket. Det konstigaste är kanske giraffar av gummi (och bara dom, men jag har den från Fischer Prices Little People, som är den enklaste at finna).

* Favoritfärg?
Jag gillar bortemot alla färger, men är särskilt glad för stärka, klara färger. Villervallas färgval är toppen, bara synd att dom inte gör vuksenkläder…

* Teve-serier som du uppskattar?
BBCs Pride & Prejudice, Så mycket bättre, M*A*S*H, Jeeves & Wooster. Jag ser rätt lite serier nu för tiden.

* Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Jag gillar välgjorda romantiska komedier, men också action (typ Die Hard) och fantasy (Harry Potter) och mer realistiska filmer (Schindlers lista, Fucking Åmål). Och så är jag rätt förtjust i julfilmar (Love Actually, Home Alone in New York).

* Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Kaffe, mörkrostad.

* Vilket slags godis tycker du bäst om? Och hur är det där med naturgodis, egentligen..?
Chocklad, gärna mörk (typ 70 %), och inte avancerad konfekt (men fyld med kola eller lakris är bra). Annars är det mesta av plockgodis gott, och om jag inte gillar det kommar nog anten maken eller dottarn att äta upp det. Naturgodis? Jag gillar cashew- och pistachienötter, och rosiner är bra, men inte så mycket annat av såkallad naturgodis.

* Stjärntecken?
Väduren. Och i den kinesiska astrologin: Tigeren. Men jag tror inte at det har nåt för sig.

* Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket till jul?
Något mycket religiöst. Smycken och smink (jag brukar dom inte).

* Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket till jul?
Böcker! Sett sådan kommer du träffa samma vad du väljer. Julpynt, gärna hemmagjord eller begagnad. Böckerna kan också vara begagnada, jag köper mycket secon hand själv.

* Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Nej. Eller: Jag är allergisk emot katt, men inte tenkar du sända en katt, heller?

3 thoughts to “Julklappsbokbytesfråger”

  1. Vad spännande! det ser ut att bli en utmaning att hitta böcker som passar dig, men oj vad roligt 🙂 (Lovar, det kommer inte blir en katt)

  2. Du, det blev riktigt bra svenska! Fullt begripligt! Tummen upp för bra kämpande!

    Och jag skrattade högt när jag läste din sista kommentar… «Inte tänker du väl sända en katt, heller?» 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.