Bøkenes ABC – To for prisen av en

Det ble ikke noe særlig med blogging i uken som gikk, så nå får dere to bokstaver i Lilla Os bokalfabet i en post, nemlig V og W:

Väder är centralt i april. Vissa dagar har vi fått pröva på alla årstider under samma dag. Har du läst någon bok där vädret har stor betydelse?

Åh, jeg hadde et så godt eksempel i tankene når jeg leste gjennom spørsmålene i forrige uke, men nå er det borte vekk. Hva KAN det ha vært?

Förra veckan firades Världsboksdagen. Lite sent vill jag att du uppmärksammar den genom att berätta om en eller flera böcker inom den spretiga genren ”världslitteratur”.

Haruki Murakamis Sputnik Sweetheart faller vel i denne kategorien. Det er en riktig så lesverdig bok med en helt egen stemning.

I Himmel och helvete av Jón Kalman Stefánsson spelar havet en huvudroll. Har du läst någon annan bok som utspelar sig i eller vid något av världshaven?

Jeg må vel atter en gang trekke frem Patrick O’Brians Aubrey/Maturin-serie. Den foregår jo for det meste til havs. Når alle i hele verden har lest serien skal jeg slutte å mase om den, jeg lover…

Vänskap är viktigt. Det är också ett vanligt tema i böcker. Vilken bok har du läst som berättar om en speciell vänskap?

Ah, hva med barnebøker? Vi leser mye Mamma Mø i heimen for tiden. Vennskapet mellom Mamma Mø og Kråka er definitivt spesiellt, og fra et pedagogisk synspunkt liker jeg at Kråka er så motvillig, men at han etterhvert må innrømme at han faktisk er venner med ei ku. Les dem for deg selv, eller aller helst for 3-5-åringen i ditt liv.

Whisky brukar vara deckargubbars favoritdryck. Vem är din favoritwhiskeydrickare (eller favoritspritdrickare) i litteraturens värld?

Jeg liker både Harry Hole og Varg Veum, som ikke akkurat har hatt i seg få liter alkohol opp gjennom årene tilsammen (Varg er vel riktignok tørrlagt nå til dags), men jeg tror jeg skal trekke fram Jackson Brodie i Kate Atkinson sin «krimserie» som starter med Case Histories. Det er riktig så fantastiske bøker, og selv om det handler om mord og mysterier er det så mye mer enn «bare» krim. Brodie drikker forresten ikke så fælt mye, men at han drikker whisky er klart, han er da skotte.

Wienervals är en dans och jag vill att du berättar om en bok där det förekommer minst en dansscen.

Da MÅ man jo nevne Pride and Prejudice. Det er ikke langt unna at jeg kan samtalen Elizabeth Bennett og Mr. Darcy har første gang de danser sammen utenatt.

En massa författare på W poppade upp i mitt huvud när jag försökte komma på uppgifter på w. Vem är din favoritförfattare på W?

Oscar Wilde, den uforlignelige.

Tänkte vända mig till älvdalskan för att få till det. Hoppas att den här sidan är korrekt och att wenndag betyder vardag. Vilken bok skildrar vardagslivet bäst?

Her er jeg også fristet til å trekke fram barnebøker. Det går mye i billedbøker for tiden, så hodet mitt blir litt fullt av slikt. Karsten og Petra-bøkene er blandt de beste på det norske markedet i å skildre små og store hverdagshendelser på en måte som appelerer til min 3-åring i alle fall.

5 thoughts to “Bøkenes ABC – To for prisen av en”

  1. Varg Veum, vem är det? Skulle vara kul med en ny norsk deckarhjälte att följa! Mamma Mu och Kråkan är favoriter för mig, men grabbarna börjar växa ifrån dem tyvärr.

  2. Hei 🙂 Er bare innom for å tipse deg om at jeg gir bort bøker. Stikk gjerne innom bloggen min hvis du ønsker å delta i trekningen.

  3. Beate: Jeg tar meg nok en tur innom 🙂

    Lilla O: Har du ikke lest Varg Veum-bøkene? Åh, du har mye bra krim i vente! Men nye er de ikke, dvs. den siste kom vel for ikke så lenge siden, men den første er nesten like gammel som meg. Bøkene er skrevet av Gunnar Staalesen og handlingen foregår i Bergen (for det meste). Anbefales på det varmeste! Wikipedia om Veum her: http://no.wikipedia.org/wiki/Varg_Veum

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.