Bøkenes ABC – R er for Ragnhild

Lilla O har kommet frem til «min» bokstav:

Har du läst någon bok som kretsar kring en rättegång?

Kafkas Prosessen handler jo om en slags rettergang, eller kanskje «urettergang», men jeg kan vel ikke skryte av å ha lest den siden jeg fortsatt bare har lest første halvpart to ganger (men to halve blir jo en hel?). Jeg er svært glad i filmer som har rettssaker som sentralt tema, så jeg skulle jo tro at bøker med slikt ville fenge også, men kommer ikke på så mange. Men, jo, en har jeg da lest, Jeffrey Archers A Prisoner of Birth, som er akkurat sånn «på kanten av setet» spennende som rettssalsdramaer skal være (selv om man jo vet at det går bra til slutt).

Har du någon romantisk favoritbok?

Å, ja, da. Mange. Jane Austen er vel på topp, men akkurat nå skal jeg nevne The Shell Seekers og September av Rosamunde Pilcher som ikke bare er romantiske i betydningen «jente finner gutt og forelsker seg», men i den mer generelle «se verden gjennom rosenrøde briller», og som anbefales som skikkelig feel-good litteratur.

Religion påverkar oss antingen vi är troende eller inte. Berätta om en bok där religionen har betydelse.

Siden Lilla O selv nevner Persepolis (som jeg nettopp har lest, men ikke skrevet om ennå) skal jeg heller trekke fram en gammel favoritt: The Chosen og The Promise av Chaim Potok, fantastiske bøker om å vokse opp med religion – i dette tilfellet jødedommen. Potok skriver bedre enn de fleste og selv om han holder seg mye til samme tema går jeg aldri lei, og variasjonen er likevel der. Jeg kunne like gjerne nevne The Book of Lights eller bøkene om Asher Lev. 

Slutligen vill jag att du berättar om en riktigt rolig bok!

Da får jeg vel trekke fram en av komediens store konger: P. G. Wodehouse, for eksempel Right Ho, Jeeves, som blandt annet innholder dette bildet som har festet seg uutviskelig på netthinnen min:

It isn’t often that Aunt Dahlia, lets her angry passions rise, but when she does, strong men climb trees and pull them up after them.

Wodehouse er i det hele tatt full av den typen karakteristikker som uavvergelig får meg til å humre høyt, også om jeg leser ute blant folk.

One thought to “Bøkenes ABC – R er for Ragnhild”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.