Bøkenes ABC

Jeg hiver meg på Lilla Os bokalfabet litt sent, men kan kanskje ta igjen a-e senere. Her er i alle fall mine svar for F:

1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet!

Their Eyes Were Watching God av Zora Neale Hurston handler i aller høyeste grad om frihet. Hovedpersonen, Janie, har tre svært forskjellige ekteskap og de to første er frihetsberøvende på hver sin måte. En bok som egentlig MÅ leses.

2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?

Jeg prøver alltid å få lest boka først. Jeg har en liste lang som et vondt år av filmer jeg ikke har fått sett fordi jeg ikke har kommet så langt som til å lese boka ennå. Som regel dropper jeg boka helt dersom jeg først har sett filmen, men ingen regel uten unntak, selvsagt. Dersom jeg liker en bok og filmatiseringen ser ok ut prøver jeg å få sett den, men ofte ser det IKKE ok ut, og da lar jeg heller være.

3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!

Jeg tenkte på både BBC versjonen fra 1993 av Pride and Prejudice og tv-serien fra Brideshead Revisited med Jeremy Irons, men jeg tror faktisk jeg vil nevne Clueless, som etter mitt syn er en fantastisk filmatisering av Emma nettopp fordi man kan se filmen uten å ha noe forhold til boka og man kan se den når man HAR et forhold til boka og nikke gjenkjennende og virkelig like filmen uten at det påviker lesingen  av boka som sådan fordi den er så fjern. Ga den setningen mening for noen andre enn meg?

4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.

Vanskelig. Ok, eller ikke: Alan Alexander Milne. Har skrev Winnie-the-Pooh, så på sett og vis får han selvsagt umåtelige mengder oppmerksomhet (selv om en del stakkarer selvsagt tror Disney – eller Thorbjørn Egner – fant på Ole Brumm), men han skrev også noen utmerkede romaner og en rekke sjarmerende skuespill. Av romanene kan jeg nevne Two People, som virkelig ER bra, og The Red House Mystery som nærmest er den perfekte krim i whodunnit- (for ikke å snakke om whodunnwhat-) sjangeren.

2 thoughts to “Bøkenes ABC”

  1. Kul att du svarat! BBC:s Pride and Predjudice är fantastisk och jag känner igen det där med en lång lista av böcker som måste läsas innan det är dags för filmerna!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.