Den lille stygge sjokoladeboka – Simen Sætre

Jeg var litt tvilende til om jeg turte lese denne boka, faktisk. Ignorance is bliss og så videre. Vel, det viste seg at den forsåvidt ikke inneholdt så mye nytt. Jeg følte faktisk at de negative sidene ved sjokoladeproduksjon kunne vært utdypet og illustrert enda bedre. Flere sitater og historier fra kakaoplantasjearbeiderne – både de som er de facto slaver og de som har valgt jobben “frivillig”. Fokus på sukkerproduksjon og all utbyttingen og utnyttingen som foregår der kunne kanskje også vært nevnt – det meste av sjokolade som selges i Norge inneholder tross alt en ganske stor andel sukker.

Allikevel, har du ikke lest side opp og side ned om slavearbeid og grunnene til at du bør handle Fair Trade om du kan bør du nok lese denne boka. Har du allerede lest side opp og side ned kan du godt lese boka allikevel, for den er såpass kort at det ikke er allverdens investering av tid, og noe nytt lærer du nok (det gjorde jeg, tross alt). Og den var vel med på å dytte meg over i et standpunkt jeg allikevel var i ferd med å ta, at sjokoladeinnkjøpene heretter bør være Fair Trade i enda større grad de også (kaffe, sukker, ris og bananer er nesten utelukkende det allerede, og vi jobber med andre produkter). Men jeg kommer nok til å kjøpe Freia melkesjokolade også i fremtiden, bare kanskje ikke så ofte. Problemet er nemlig at der Fair Trade kaffen, for eksempel, smaker like bra eller bedre enn alternativene er det ingen annen sjokolade som smaker som Freia melkesjokolade og dermed er det lite poeng i å proppe i seg lassevis med Fair Trade sjokolade i et forsøk på å tilfredstille behovet når det melder seg.

Hvis noen har funnet Fair Trade melkesjokolade som faktisk smaker godt tar jeg gjerne mot tips (når det gjelder mørk sjokolade er vi nemlig også nesten utelukkende på Fair Trade, men jeg sliter med melkesjokoladen).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.