Spørsmål om bøker og lesevaner

Funnet hos Julie.

Hvor leser du helst?
På sofaen, men ellers der jeg har tid; på bussen, på bussholdeplassen, på venterom, på toget, på flyplassen, på fly, på kafé osv.

Hvilke sjangre leser du helst?
Skjønnlitteratur av de fleste slag og populærvitenskapelig faglitteratur om det meste, samt reisebeskrivelser. Jeg er ganske altetende.

… og hvilke sjangre styrer du unna?
Jeg leser langt mindre chicklit enn jeg engang gjorde, den mistet en viktig funksjon når jeg (endelig) traff «den rette». Nå må det være forfattere jeg allerede vet jeg liker og som har fler strenger å spille på enn girl-meets-boy eller bøker som er svært vektig anbefalt for at jeg skal gi meg på den sjangeren.

Har du oversikt over hvor mange bøker du eier akkurat nå?
Kort svar: Nei. Jeg har tenkt å gjøre en innsats for å oppdatere bokdatabasen (selv om jeg vurderer å konvertere til excel for å forenkle), sist den ble oppdatert nogenlunde skikkelig var ved flytting i 2005 og da tok jeg ikke med mannens bøker. På det tidspunktet hadde jeg nesten 5000. Jeg tipper vi har fler nå…

Nevn de fem siste bøkene du leste:
1. The Ionian Mission – Patrick O’Brian (og de 7 bøkene som kommer før den i serien, hopper over dem siden listen ellers blir svært kjedelig)
2. One of Our Thursdays is Missing – Jasper Fforde
3. The Bridge of Sighs – Richard Russo
4. That Old Cape Magic – Richard Russo
5. At Home – Bill Bryson

Nevn fem bøker du har i hylla, som du kjøpte (eller lånte) med store planer om å lese, men som har blitt stående fordi det aldri passer seg sånn:
Dem er det mange av. Ikke at det plager meg nevneverdig, da er det jo alltids noe å lese 🙂 Akkurat nå er det et par ting som står på vent på grunn av den godeste Patrick som jeg gleder meg til å sette i gang med (men når jeg kommer så langt har det kanskje dukket opp noe annet som må leses først):
1. The Last Dragonslayer – Jasper Fforde
2. A. A. Milne – Thomas Burnett Swann
3. Hodejegerne – Jo Nesbø
4. The Gum Thief – Douglas Coupland
5. The Undercover Economist – Tim Harford

Hvilken bok eller bøker har skuffet deg mest?
Det er sjelden jeg blir skikkelig skuffet over bøker, som regel fordi jeg har mest forventninger til de som er skrevet av forfattere jeg stort sett liker all produksjonen til. Men ett eksempel er Robin Hobbs Soldier’s Son trilogi. Den er ikke dårlig, men den er langt mindre sjelsettende fantastisk enn de tidligere trilogiene hennes, så jeg var ganske skuffet over den.

… og hvilken bok eller bøker har du blitt mest positivt overrasket over?
Jeg blir alltid positiv overrasket når jeg leser en bok av en (for meg) ny forfatter som jeg ELSKER. Det nyligste eksemplet jeg kommer på akkurat nå er Never Let Me Go av Kazuo Ishiguro.

Hva synes du om folk som både skriver, skribler og bretter eselører i bøkene sine?
Jeg skriver i bøkene mine når jeg føler behov for det uten det aller minste snev av dårlig samvittighet. Eselører, derimot, prøver jeg å unngå, med mindre det er tvingende nødvendig.

Er det viktig for deg å eie bøkene du leser?
Vel, viktig? Jeg liker å kunne ha dem i hylla på ubestemt tid, så biblioteket har jeg gitt opp litt (en annen ting er at biblioteket her har så få av bøkene jeg vil lese). Jeg er også svært glad i å lese bøker om igjen, og da er det selvsagt praktisk å eie dem. Men jeg bruker jo bookcrossing aktivt, både for å finne bøker jeg vil lese og for å kvitte meg med bøker jeg er ferdig med, så sånn sett er det ikke viktig å eie den boka jeg på ethvert tidspunkt leser. Men liker jeg en bok godt nok vil jeg ha den på hylla, og da er det viktig nok.

Skal smussomslaget på den innbundne boken være på eller av?
På. Men det skal tas av mens man leser boken.

… og hvor viktig er det at boken har et fint omslag?
Lite viktig i forhold til om jeg leser (eller kjøper) en bok, men selvsagt er det større sjanse for at jeg plukker opp en bok i bokhandelen for å lese vaskeseddelen dersom utseende appelerer. Er det fler utgaver av samme bok tilgjengelig kjøper jeg selvsagt den jeg liker utseendet på best (med mindre den andre er en førsteutgave). Og det hender en sjelden gang at jeg kjøper bøker mest på grunn av utseendet.

Kan du kose deg med sakprosa (faglitteratur, dokumentarer, biografier osv) på samme måte som du koser deg med skjønnlitteratur?
Ja, godt skrevne sakprosabøker har det ingen problemer å kose meg med. At Home av Bill Bryson er det siste eksempelet på det, den ble regelrett slukt.

Har du noen gang opplevd at filmatiseringen av en bok har blitt bedre enn boka?
Svært sjelden. Jeg vil helst lese boka før jeg ser filmen, og som regel er filmen enten en skuffelse eller i beste fall «nesten like bra som boka!» Men Ringenes Herre synes jeg er bedre som film(er), faktisk.

Hva skal til for at du avbryter en bok?
Det er sjelden noe konkret, og det er ikke så ofte jeg avbryter bøker med vilje, som regel er det mer det at jeg har lagt den fra meg og av en eller annen grunn har jeg ikke plukket den opp igjen ennå. Jeg kan komme på to eksempler på bøker jeg med vilje har avbrutt. Den ene er Sorting Out Billy av Jo Brand, den synes jeg var så fryktelig at jeg ikke kom lenger enn til side 50 eller så. Synd, for Jo Brand er en kul dame. Den andre er Lessons from the Land of Pork Scratchings av Greg Gutfeld som jeg hadde tenkt å skrive en skikkelig anmeldelse av, men jeg har ikke opparbeidet energi ennå. Den var så forferdelig at jeg for første gang i mitt liv vurderte bokbål.

Hva var den forrige boka du gav bort i gave?
Det er sørgelig sjelden jeg gir bøker i gave til andre enn ungen. Den siste hen fikk var vel Revehiet Barnehage: Oisann, kjøpt på slutten av Mammutsalget og glemt i en pose. Ellers pleier jeg å prøve å finne bøker både til pappa, svigerfar, bruttern og et par venninner når det er gaveanledninger, men jeg kan ikke huske hva den siste voksenboksenboka jeg gav bort er.

… og hva var den forrige boka du fikk i gave?
Nesten like vanskelig… Jeg fikk Pride & Prejudice and Zombies, Sense & Sensibility and Sea Monsters og Torbjørn Ferøviks India til jul, det var kanskje sist jeg fikk bøker?

Finnes det noen bøker du er flau over å ha lest eller likt?
Nei, ikke egentlig. Det er en del bøker jeg leste som tenåring som jeg kanskje ikke ville lest offentlig i dag (vel, ok, jeg ville overhodet IKKE lest dem i dag), men jeg synes det må være lov å ha vært ung og dum…

… og finnes det bøker du er flau over å ikke ha lest eller likt?
Jeg klarer ikke å bli veldig flau over ikke å ha likt bøker, men jeg blir definitivt litt beskjemmet hver gang Bjørneboe dukker opp i samtaler med bruttern, siden jeg VIRKELIG burde ha kommet meg til å lese Bestialitetens historie. Om ikke annet så for å kunne fortelle ham at det er et makkverk (om det nå skulle vise seg at jeg mener det, jeg aner ikke, jeg har jo ikke lest den).

Ja eller nei til e-bøker?
De er greie til sitt bruk, og jeg har en ebokleser på ønskelisten, men jeg ser ikke for meg at det kommer til å erstatte ordentlige bøker for min del. Om ikke annet: Hva skal man gjøre under takeoff og landing når alle elektroniske dingsebomser må skrus av?

2 thoughts to “Spørsmål om bøker og lesevaner”

  1. Det hørtes jammen ut som en solid boksamling!

    Jeg opplever forøvrig ikke det med å slå av elektroniske dingser, altså lesebrettet, som noe problem i det hele tatt på fly. Med kindlen tar det like lang tid, om ikke mindre, å slå den på og begynne å lese som det å åpne ei papirbok. Nå pleier jeg riktignok ikke å lese akkurat under takeoff og landing, så det kan hende andre vil oppleve det som et problem..? 🙂 Det er uansett fantastisk i forhold til det å dra med seg 5-6 papirbøker på tur, som jeg gjorde før. 😛

  2. Noe stort problem er det jo ikke, men jeg pleier altså å lese under takeoff og landing. Uansett ser jeg jo poenget med Kindle, og det havner vel en i postkassen før eller senere (kanskje allerede i september, da skal vi en svipptur til Skottland og jeg kunne dermed bestilt en fra amazon.co.uk uten å måtte tenke på toll og slikt).

    Ellers pleier jeg som regel å registrere feriebøkene på bookcrossing før jeg drar og legge dem igjen ettersom jeg leser dem, så sånn sett ville jo noe av moroa forsvinne dersom alt lå på et lesebrett (kan jo ikke akkurat legge fra seg elektroniske bøker rundt omkring).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.