It’s all the rage

Ja, ikke i Norge (ennå), men antallet mennesker på verdensbasis som dekker til deler av ansiktet ute i offentligheten har helt klart gått opp. Og folk syr, og syr, og publiserer gratis mønster og how-to-videoer og resultatet er at jeg får lyst til å prøve. Burde vi gå med maske? Jeg vet ikke, men jeg tenker at jeg i alle fall skal være i forkant sånn at om det kommer en offisiell anbefaling så har vi masker liggende klare.

Tettvevd bomullsstoff er det anbefalte materialet, så jeg hentet opp et utvalg quiltestoffer fra lageret, kjøpt… fåglarna vet til hva. Fordi det var på tilbud? Fordi jeg synes mønsteret var fint? Fordi det er kjekt å ha? Vel, det er jo kjekt å ha nå. Til for fant jeg noen meter med bomull fra IKEA, Ditte i blått, kjøpt på grunn av et kostymeønske eldstemann hadde for noen år siden som det aldri ble noe av og som ikke er aktuelt lenger.

Mønster finnes det utallige av. Jeg har sett flere videoer, blant annet denne: Craft Passion – Official face mask sewing video tutorial. Hva som gjør den “official” er uklart, men den er grundig og tydelig. Metoden jeg har brukt for å lage kanal til neseklemme er derimot den samme som Lucky sew and sew beskriver i bloggversjon (ikke video). Hun forklarer også masseproduksjonsrutinen sin, om du skulle være interessert. Craft Passion har også mønster og foreslåtte variasjoner i denne bloggposten. Mine masker har altså både kanal til neseklemme og lomme til eventuelt ekstrafilter – kaffefilter er foreslått mange steder ser jeg.

Det mønsteret jeg faktisk har brukt i første omgang er nesten identisk som Craft Passion sitt og kommer fra Cricut. Har du en Cricut kan du bruke deres mønster til å kutte ut delene, men de har også en PDF for oss andre. Cricut sitt mønster er en smule større enn Craft Passion sitt, og siden det passer meg antar jeg de millimeterene trengs. Som neseklemme har jeg brukt dobbel piperenser og til snor “t-shirt yarn” (gjenbruk, yay) som enten kan knytes bak hodet eller til en hempe til å feste rundt ørene.

Opprinnelig hadde jeg tenkt å teste både denne “fasongsydde” typen maske og den andre varianten, firkantet stoffstykke med legg i siden. De fasongsydde sitter såpass godt at jeg er usikker på hva poenget med å teste de andre skulle være, men det er mulig riktig størrelse er viktigere med de fasongsydde, slik at om man skal sy til andre kan de med legg være smartere?

Nu vel. Samme hvilken maske du velger har den liten hensikt om du ikke bruker den riktig. Her er instruksjoner for hvordan ta på og av engangsmasker. De samme prinsippene gjelder for stoffmasker, men de skal selvsagt i skittentøyet og ikke i søpla (bare husk å fjerne et eventuelt filter). Siden viruset bukker under for såpe og vann skal normal klesvask holde, men bomull kan kokvaskes om man vil være på den sikre siden.

Video for å vise at masken sitter tett over nesa og at man altså faktisk puster gjennom den og ikke “rundt”:

Ellers fikk jeg jo igjen bevist for meg selv hvorfor jeg ikke syr ting for salg. Masseproduksjon ligger ikke for meg. Jeg klipte stoff til en 60-70 masker, men gikk lei og sydde bare ferdig ca halvparten. Så nå har jeg en bunke halvsydde liggende som ikke blir ferdigsydd med mindre det blir påbudt med maske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.