Argh

Nettbuss har den minst brukervennlige nettsiden jeg har vært inne på på lenge.

Forespørselen min skulle egentlig vært ganske enkel: Jeg og snuppa ankommer Gardermoen litt før 11 på skjærtorsdag og skal gjerne ha en buss videre mot Solør. Vi har allerede vært i snakk med Nettbuss Hedemark og fått vite at de kjører søndagsruter på skjærtorsdag, så egentlig er alt jeg trenger en rutetabell som kan fortelle meg hvordan jeg kommer til Kongsvinger, der snuppas besteforeldre har tenkt å møte oss. (Det skal bemerkes at det ikke var så lett å få bekreftet om det overhodet gikk buss og om det var søndagsruter, lørdagsruter eller helt normale ruter som ble kjørt heller, for de enkelte busselskapene melder ikke inn til ruteopplysningen hva de har tenkt å gjøre i påsken så tidlig som slutten av januar, må vite, det er da ingen som planlegger reisen hele to måneder i forveien, særlig ikke i forbindelse med høytider. At jeg ikke synes det er så mye vits å fly til Gardermoen hvis jeg ikke vet sikkert at jeg kan komme meg videre til dit jeg faktisk skal, får jeg ta på min egen kappe, tydeligvis.) 

Forsiden: Du kan klikke på kart eller søke etter buss med fra-til holdeplasser. Ingen lenker direkte til bussruter. Prøver jeg å klikke på Gardermoen får jeg en 404-side, så det er ikke så mye vits (og “hjelpeteksten” når man holder muspekeren over Gardermoen er “Flybussekspressen: Fredrikstad – Oslo Lufthavn Gardermoen”, så det er jo ikke så lovende uansett. Men jeg VET jo at det går busser andre steder enn til Fredrikstad fra Gardermoen, så jeg tenkte det var verdt et forsøk).

Siden kartet ikke umiddlebart hjelper forsøker jeg å søke. Da får jeg meldingen:”De ulike Nettbuss-selskapene har avvikende rutetider for Påsken 2009. For ruteinformasjon 09/04-13/04 09 ber vi deg kontakte ruteopplysningen på 177, eller klikk her.” (I parentes bemerket, om jeg ringer 177 får jeg menyvalgene: 1 – Sogn og Fjordane, 2 – Møre og Romsdal, 3 – Sør-Trøndelag, 4 – Nord-Trøndelag, 5 – Nordland, 6 – Troms og Finnmark, 9 – Oslo og Akershus. Jeg vet ikke hvilket valg det er meningen jeg skal ta for Hedmark/ Oppland, jeg har ikke giddet å prøve.)

Så jeg klikker. Og får listen:
Nettbuss Møre
Nettbuss Trøndelag
Nettbuss Drammen
Nettbuss Lillestrøm : Nittedal, Bærum, Elverum, Kongsvinger, Årnes, Eidsvoll og Gardermoen.
Nettbuss Østfold
Nettbuss Sør
Nettbuss Ringerike

Så jeg velger Lillestrøm, takknemlig for den forklarende teksten, siden jeg ikke hadde gjettet at Kongsvinger og Elverum sorterte under Lillestrøm (hvorfor heter det ikke Nettbuss Øst eller noe sånt?).

Og da får jeg et pdf-dokument, som forteller meg det jeg allerede vet, nemlig at det kjøres søndagsruter på skjærtorsdag.

Så da går vi tilbake til forsiden, for et nytt forsøk på å lokalisere bussruter. Vi forsøker kartet igjen, denne gangen tar jeg utgangspunkt i holdeplassen jeg skal til i stedet for den jeg skal fra, noe som ikke er helt logisk, men logikk ar tydeligvis ikke nødvendig i denne sammenhengen. Så jeg klikker på Hedmark, og får en kartside med kart over Hedmark og en tekst til høyre som blandt annet forteller meg at “I Hedmark har Nettbuss Lillestrøm avdelinger på Elverum, Flisa, Kongsvinger og Sand” (og jeg synes fortsatt at Nettbuss Øst hadde vært et mer forklarende navn enn Nettbuss Lillestrøm).

Men med godt mot trykker jeg på Kongsvinger på kartet. Da får jeg en infoside for Kongsvinger, men en rekke lenker til rutetabeller:

nettbuss Kongsvinger

Problemet er bare at de bussene jeg er ute etter ikke ligger i listen. Jeg leker med tanken på å klikke på lenken til TIMEkspressen, men siden bussen fra Gardermoen er en “Timebussen”-buss, ikke en “TIMEkspressen”-buss har jeg ikke lyst til å gi opp Nettbuss-sidene helt ennå, dessuten har jeg oppdaget et menyvalg oppe til høyre som heter “Rutetabeller”. Nå er jeg ikke sikker på hvorfor jeg skulle tro at det finnes andre rutetabeller på den lenken enn i listen til venstre, men jeg tenker at det er verdt et forsøk. Og det viser seg å stemme:

Nettbuss, rutetabeller

Er jeg den eneste som synes valgene kunne vært litt mer forklarende? Nåja. Timebussen (Årnes-Oslo Lufthavn) er i alle fall grei nok. Jeg klikker meg inn og får endelig en relevant rutetabell. Den forteller meg at det går buss 11:18 som korresponderer på Rød med en buss som kommer til Kongsvinger 12:40. Siden jeg er litt kontrollfrik med hensyn til reise og ruter og slikt vil jeg gjerne ha tabellen videre fra Rød også, så etter å ha skrevet ut denne tabellen går jeg tilbake til forrige side. Og siden det i tabellen for busser fra Gardermoen står “TIMEkspressen Kongsvinger st.” gjetter jeg meg til at det er “TIMEkspressen linje 2” jeg skal ha, noe som viser seg å stemme. Hadde det vært så mye å be om at de skrev “TIMEkspressen linje 2 Charlottenberg-Kongsvinger-Oslo”? Og at det i stedet for “Lokalrutetabell Hedmark” sto “Timebussen Kongsvinger-Solør-Elverum”? Jeg trenger nemlig den tabellen også, da gubben komemr med fly langfredag og forhåpentligvis rekker en buss videre mot Kirkenær.

Men kanskje jeg ikke skal klage, nå har jeg i alle fall de rutetabellene jeg trenger. Og det tok vel bare en halvtime eller noe sånt og jeg har da ikke noe bedre å fordrive tiden med.

Og hvis jeg må skrive TIMEkspressen mot alle instinkter (som sier at det burde staves Timeekspressen) én gang til skriker jeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.