Vær så snill å si at dette er ironisk ment

Vi kjøper Aftenpoften hver fredag for å få A-magasinet og jeg har som regel stor glede – og en smule frustrasjon – av å lese leserinnleggene. Men av og til… Dette er fra fredagen som var, og jeg er simpelthen nødt til å sitere det i sin helhet:

Refleks

A-magasinet skriver at effekten av refleks er enorm. Kampanjen er selvsagt velment, men er det riktig å oppfordre flest mulig til å bruke refleks?

Ett faktum er udiskutabelt: Det øker den enkelte fotgjengers sikkerhet. Men det er en logisk feilslutning å tro at kampanjen øker den totale sikkerheten for fotgjengerne.

Et lite mindretall kommer aldri til å bruke refleks. Det er innlysende at jo fler som bruker refleks, desto farligere vil det være å gå uten, fordi bilførernes oppmerksomhet overfor fotgjengere uten refleks vil avta.

Hvis risikoen for dem som går uten refleks øker mer enn den minker for refleksbrukerne vil man sogar få den effekten at den totale sikkerheten for fotgjengerne minker jo flere som bruker refleks.

Tore Rygh, ingeniør

Med tanke på at det alltid vil være en eller annen idiot som går midt i veien, synes jeg alle fotgjengere burde gå midt i veien, da ville nemlig bilistene måtte ta hensyn og den totale trafikksikkerheten ville øke. Det vil jo også alltid være noen som kjører i 150 km/t, så kanskje alle burde begynne å gjøre det, slik at fotgjengerne lærte å passe seg og det ble sikrere å ferdes i trafikken.

Eller?

Som sagt, vær snill å si at dette er ironisk ment…

(Sånn rent tallmessig er det mulig den godeste ingeniør Rygh har rett, men pokker om jeg vil utsette meg – eller mine barn – for unødvendig risiko for å være med å redde de idiotene som ikke bruker refleks, de kan jaggu ha det så godt. Synd på bilistene som kjører på dem, selvsagt, noe som vel var poenget med A-magasinets artikkel, men allikevel. Jeg tviler dessuten sterkt på at tallene ville slå ut den veien dersom flertallet faktisk brukte refleks – det skal tross alt være feil mann på feil sted samtidig som en bil i fart også. Nuvel.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.