Reklame og utdanning

Er det bare meg, eller slår reklame for utdanning oftere feil enn reklame generellt? Akkurat nå har bussene i Trondheim reklameplakater for mange forskjellige utdanninger (jeg mistenker at søknadsfristen for opptak til universiteter og høyskoler til høsten nærmer seg…), og særlig to har fått meg til å lure på hva de som lagde reklamen tenkte på.

Den første er fra Campus Christiania (og hvor dumt er det navnet, egentlig?) om at kreativitet kan læres. Vel og bra, men de som har lagd plakaten kunne kanskje trengt en oppfrisker? Noe så nitrist og intetsigende er det lenge siden jeg har sett…

Den andre er fra Dronning Mauds, for førskolelærerutdanningen: Ingen barn er like.  Det er en plakat med bilde av barn i forskjellige positurer, noen med kostyme, og titler som “Filosofen”, “Prinsessen”, “Hjelperen” osv. – og så en del plakater med bare ett av barna. På hovedplakaten er tittelen “Hvis du tror at alle barn er like har du mye å lære.” Generellt får dette meg til å tenke flere ting: A. Hvis du har så lite menneskeinnsikt at du tror at alle barn er like bør du vel helst ikke få lov til å bli førskolelærer. B. Sier de ikke implisitt at hvis du ikke tror at alle barn er like er du utlært? C. Vil vi egentlig ha førskolelærere fra en institusjon som tror at alle barn kan puttes i bås? (Barn er selvsagt ikke like, men de passer tydeligvis inn i et knippe enkelt definerbare kategorier.) Osv. Slett ikke det reklamebyrået var ute etter å formidle, mistenker jeg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.