Lavmål av NRK

Gratulerer med dagen, Ragnhild! Nå skal vi feire bursdagen din med å bevise at alt du er kjent for å ha utført i livet egentlig er noen andre sitt verk. Blir det ikke trivelig?

NRK “feiret” Shakespeare på bursdagen hans – som også er verdens bokdag – nå på lørdag ved å vise en omarbeidet versjon av Petter Amundsens “dokumentar” der det hevdes at Shakespeare slett ikke skrev skuespillene, at de derimot var forfattet av en sammensvergelse av firmurerorden-varianten rosencreutzerne, med Francis Bacon i spissen. Verkene skal inneholde koder som peker til en sjø i Canada der “paktens ark” skal være begravd på bunnen. Rene Indiana Jones, der, altså.

Det hele er selvfølgelig reinspikka vrøvl. Faktiske litteraturvitere med Shakespeare som spesialitet (Amundsen er organist, ikke at jeg har noe i mot autodidakter som sådan, men da må man bevise at man har opparbeidet seg kompetanse på det man prater om) er like lite uenige om at Shakerspeare skrev Shakespeares samlede som faktiske klimaforskere er om at menneskeheten er i ferd med å endre klimaet på jorden eller faktiske historikere er om at Holocaust fant sted. Feilene i Amundsens teori er glimrende oppsummert av Inger Merete Hobbelstad i Dagbladet, men det beste argumentet er egentlig at det er imponerende, men hverken umulig eller usannsynlig at Shakespeares samlede faktisk ble skrevet i sin helhet av Shakespeare, så hvorfor konstruere avanserte alternative teorier?

For å sitere Hobbelstad:

Når noen sier at det ikke er «bevist» at Shakespeare forfattet skuespillene sine, er det vanskelig å se for seg hva de ville ansett som bevis. Et brev der Shakespeare skriver til kona og sier Hei, Anne, nå sitter jeg og jobber med «Romeo og Julie»?

Mer alvorlig enn det sosiale faux pas det er å feire noens bursdag ved å dekreditere dem er at Amundsens teorier ikke bare handler om Shakespeares eventuelle forfatterskap, men også er gjennomsyret av klassiske konspirasjonsteorier om en intellektuell elite som opererer i det skjulte og manipulerer befolkningen. Det er rett og slett ganske skummelt tankegods NRK viderformidler og støtter opp om her, og det er nedstemmende. Jeg betaler normalt min lisens med glede, men om dette er den type “sannhetsformidling” NRK har tenkt å drive med må jeg kanskje revurdere.

2 thoughts to “Lavmål av NRK”

  1. For en måte å hedre en flott kunstner da. Fytti grisen, jeg er glad jeg var opptatt med konfirmasjon på 400-årsdagen hans, så jeg fikk ikke feiret skikkelig selv. Flott at du deler, konspirasjoner og sånt kan vi godt snakke om, men som feiring av Shakespeare blir det jo helt feil 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.