Et forsøk på oversikt

En gang i tiden, på begynnelsen av årtusenet, hadde jeg faktisk mer eller mindre total oversikt over alle bøkene jeg eide. Hvor de var, når de var kjøpt og hva jeg hadde betalt (i alle fall for det som var kjøpt de siste årene før det) og hvorvidt jeg hadde lest boka. Men så ble ikke databasen oppdatert på en stund, og det ble plutselig snakk om et skikkelig skippertak for å rette på det. I 2011 hadde jeg ambisjoner om å prøve, og skrev om det på bloggen, men det ble dessverre med ambisjonen. Siden den gang har programvaren jeg brukte, BookCAT, blitt pensjonert (selv om jeg fortsatt kan laste ned og bruke siste versjon om jeg vil) og jeg har byttet PC (igjen). Verden har dessuten gått videre og det fornuftige nå ville selvsagt vært å ha en database «i skyen» – tilgjengelig både på PC og mobil. Jeg har sjekket noen muligheter, og så langt virker egentlig Collectorz som det beste helintegrerte alternativet, så hvis jeg faktisk skal legge litt jobb i det kan det være jeg kjører på med deres betalte versjon(er). Men i første omgang var jeg egentlig ute etter noe som i alle fall ga en enkel mulighet for å få registrert nye bøker sånn at når vi f.eks. skal til London i slutten av januar og jeg står der foran en gazillion Alexander McCall Smith-bøker (seriøst, mannen er sjukt produktiv) kan jeg unngå å kjøpe de vi allerede har.

Jeg installerte en gratis app som het Book Catalogue, men der var det noe galt med både barcode scanningen (den var speilvendt, så det var fryktelig vanskelig å sikte) og søket (den fant ingen ISBN-nummer), så jeg avinstallerte igjen. Nå tester jeg My Library, og den fungerer i alle fall til det umiddelbare formålet.

Tast inn ISBN eller trykk på symbolet for å scanne.

Den innebygde scanne-funksjonen fungerer utmerket. Man kan også taste inn ISBN manuelt.

Oversikt sortert på tittel.

Oversikten kan sorteres på tittel eller forfatter, og kan filtreres på lest/ulest og kategori (som er litt random, skal sies, om ikke du redigerer den selv) og kommentarer. Kommentarene kan kategoriseres med «tittel» og faktisk kommentar. Så langt har jeg bare lagt inn en variant, «Binding» og «Hardback»/»Paperback», men det er mulig jeg finner på fler etterhvert.

Men det viktigste nå i utforskingsfasen, bortsett fra det umiddelbare «ungå dobbeltkjøp av McCall Smith»-formålet, er eksportfunksjonen.

Valgene ved eksport.

Du kan eksportere bare .db-fila, for backupformål (den kan selvsagt også importeres). Men du kan også eksportere en fil i Excelformat til Google Drive. Og da snakker vi.

Har du først det kan du jo for eksempel legge til mer info (hvor/når kjøpt?), dele lista med andre og filtrere og sortere til din hjertens lyst. Ikke minst kan en slik fil tilpasses importformatet til ethvert annet program som tillater import, så om du finner en bedre app senere er ikke all jobben du allerede har lagt ned bortkastet.

Appen overskriver Excel-fila ved eksport, så om du legger til data bør du nok jobbe på en kopi, men det passer meg egentlig fint. Jeg har nemlig vurdert å bare lage meg et regneark for oversikt, heller enn en «ordentlig database», men det jeg taper ved det er jo muligheten for scanning og innhenting av basisinfo automatisk. Om jeg derfor lager meg en kopi av dette regnearket som jeg utvider med det jeg måtte komme på av nyttig info (hvilken utgave av boka, f.eks., siden jeg – litt halvhjertet – samler på førsteutgaver), kan jeg senere kopiere inn nyscannede titler fra appens eksport. Siden jeg bruker Google Drive til lagring og kommer til å bruke Google Sheets til å redigere min egen versjon av regnearket vil jeg ikke bare ha lista tilgjengelig i appen når jeg er på tur, men også, ved behov, kunne gå inn på Drive via mobilen og se den utvidete versjonen.

Det er i alle fall teorien, så får vi se hvor flink jeg er til å følge opp.

Har du katalogisert bøkene dine? Hva bruker du i så fall?

 

5 kommentarer om “Et forsøk på oversikt

  1. Jeg sitter akkurat nå og legger inn de gamle bøkene jeg eier, det vil si fra før 1900. Jeg bruker Excell ark, som er også måten jeg bruker for å holde oversikt over hva jeg leser hvert år.
    Men problemet med å vite hva jeg har og ikke har i bokhyllene har jeg ikke funnet en løsning på. Jeg samler på Terry Pratchett, Robert Jordan, Neil Gaiman og Stephen King, pluss noen tegneserier. Robert Jordan er ute av print, og det er også noen av tegneseriene.
    Når jeg da står i en full bokhandel eller antikvariat og skal huske om jeg hadde nr 4 eller ikke må jeg basere meg på lapper og lister på i notatappen på mobilen. Så dette var et stort sprang fremover for meg. Jeg har rett og slett ikke vært smart nok til å tenke at det finnes en app jeg kan bruke 🙂
    Takk for flott tips, og ha et riktig godt nytt år!

  2. Jeg er sjeleglad for at jeg har ført liste over bøker jeg eier siden omtrent første kjøpte bok. Og så har jeg brukt mye tid på å lage google spreadsheets hvor jeg fører oversikt over kjøpt, lest, land, hva boka handler om, kilde og kryss for diverse ting. Tror det tok meg et år, men nå er det jo ingen problem med å ha oversikt. Jeg har også vært flink til å bruke goodreads, så hvis jeg plutselig står i en butikk og ikke vet om jeg eier boka eller ei, så er det raskt å slå opp på appen.

    Godt nyttår!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.